HAGYOD MAGAD ÁTVERNI ÉRDEN IS? Nézd meg trappistaként igazából mit adnak neked? 
2019. október 30. írta: BoldogÉ

HAGYOD MAGAD ÁTVERNI ÉRDEN IS? Nézd meg trappistaként igazából mit adnak neked? 

trappista-sajt.jpg

A magyar vásárlók kedvence és legtöbbet vásárolt sajtja a trappista sajt. Ezeknek a trappista elnevezésű sajtkészítményeknek azonban gyakorlatilag semmi közük sincs a "nagybetűs" Trappista sajthoz, aminek elkészítéséhez igazi szakértelemre van szükség. 

A Magyar Élelmiszerkönyv lehetőséget ad az ilyen trappista készítmény “csinálására”, így a magyar vásárlók évtizedek óta falják, a "fehérje és zsírmassza keveréknek" titulált trappista elnevezésű sajtokat. 

Hogy érzékeljük a trappista Magyaroszágon betöltött szerepét, érdemes tudni, hogy a feldolgozott hús és a sör után a harmadik legnagyobb árbevételt generáló élelmiszer a sajt volt Magyarországon - derült ki a Nielsen piackutató, 90 élelmiszerkategóriát felsorakoztató korábbi kutatásából és ebből, az összes sajt közül, hazánkban messze a trappista sajt a legnépszerűbb. Olyannyira, hogy a teljes forgalom 43 százalékát itthon ez az egyetlen termék realizálta, a "magyar"’ "sajt" elsöprő népszerűségét, egyeduralkodását egyébként a hazai boltláncok adatai is alátámasztják - aminek a Pénzcentrum járt utána.

Itt jön a nagy kérdés, valójában mi az a trappista sajt, amit a hazai vásárlók ennyire szeretnek? Ezen a ponton fontos leszögezni, hogy ez nem ugyanaz, mint a nagybetűs "Trappista" sajt. Talán az eddigiekből is kitűnt, hogy ma, a boltok polcain tömegével kapható trappista sajtnak gyakorlatilag az égvilágon semmi köze sincs a Trappista sajthoz.

A portál megszólaltatta Mircz Nárcisz sajtmestert is annak kapcsán, hogy valójában milyen is az igazi Trappista sajt, és miben különbözik attól, amit a boltokban szintén trappista néven kaphatnak meg a vásárlók. 

A jelenlegi élelmiszer szabványok között (Magyar Élelmiszerkönyv I.) inkább technológiai és élelmiszerbiztonsági jellegű intelmek, és arról nem mondanak semmit, miként kell elkészíteni egy sajtot, meddig kell érlelni és a többi. Mindezekre olyannyira nem térnek ki, hogy pl jelen sajtunk esetében az érlelési idő kapcsán, ami alapjaiban határozza meg egy rendes sajt milyenségét, konkrétan így fogalmaz: "rövidebb-hosszabb ideig", vagyis minden készítő döntsön belátása szerint. 

Vagyis trappista elnevezésű sajtot gyártani nem nagy kunszt, gyakorlatilag annyi a lényeg, hogy kemény vagy félkemény.

Igen ám, csakhogy a MÉ II. kötetében már van olyan fejezet, ami alapvető irányelveket fogalmaz meg a megkülönböztető minőségi jelzővel ellátott tejtermékekről. És hogyhogy nem itt is feltűnik a Trappista sajt, ám immáron nagy kezdőbetűvel. A turpisság azonban az, hogy a fejezet úgy fogalmaz, hogy ezeknek a kritériumoknak csak akkor kell megfelelni egy Trappista sajtnak, hogyha például 

trappista sajt helyett különleges (vagy más megkülönböztető jelzővel ellátott) trappista sajtnak hívja a terméket a gyártó.

Következésképpen minden Trappista sajt Trappista sajt, de gyakorlatilag egyetlen trappista sajt sem Trappista sajt. 

Röviden szólva Önök át vannak verve!

Talán röviden annyit elég mondani róla, hogy a Trappista sajtnak egy 15 centi átmérőjű, 40 napig érlelt, 7 centi magas sajtkészítménynek kell lennie, amit ha félbevágunk 7-8, borsószem nagyságú érlelési lyukkal kellene szembetalálnunk magunk. Na, most a magyar boltok polcain található trappista elnevezésű sajtok jelentős részében ilyen érlelési lyukak nincsenek is, egészen egyszerűen azért, mert azokat nem érlelik. Innentől kezdve pedig ezeket a sajtkészítményeket nem is kellene Trappistához megtévesztésig hasonlító néven árulni.

A magyar tejüzemek a szocializmus éveiben elkezdték gyártani a tömegélelmiszereket. A vezérelv pedig az volt, hogy a tej minden részét fel kell használni a friss tej, joghurt, kefir, túró gyártása után megmaradt tejből is kellett valamit csinálni. Na, ebből a maradékból alkották meg tömegesen a Trappista sajtot, mint kármentő termékkategóriát, ami nem más, mint fehérje és zsírmassza keveréke - hangsúlyozta a portál által megkérdezett sajtmester Mircz Nárcisz.

Miként csinálják ma a tömeg-trappista sajtot, amit ma oly sokan ismerünk? Az eljárás lényege, hogy sajtkészítési technológiával kicsapják a tejből a zsírt és a fehérjét, az így keletkező anyagot megpréselik, négy óra múlva besózzák, és egy napos szikkasztás után az egész bemegy a műanyag zacskóba, majd a teherautóba, és onnan a boltok polcaira. 

Mielőtt azt hinnénk, hogy a hazai gyártók csinálnak ilyet, mostanra már a külföldi cégek is rájöttek arra, hogy a magyarok szeretik ezt a préselvény fehérje és zsírmasszát, amit nagyon olcsón elő lehet állítani, úgyhogy rengeteg külföldi termék is elözönlötte a boltok polcait.

A szakértő szerint egy kiló trappista sajthoz 11 liter tej kell, aminek a felvásárlói ára 90-95 forint literenként, a gyártóknak további körülbelül 10 forintjába kerül, hogy beszállítsák a tejet, ha ezeket a számot felszorozzuk, kitűnik hogy csak a bekerülési költsége az alapanyagnak körülbelül 1 200 forint. A kész sajton tehát gyakorlatilag semmi hasznuk sincs a gyártóknak mire eladják azokat, a szakértő szavaival élve, ez a fajta trappista sajt egyszerűen "kármentő kategória". 

Mibe kerülne a végfogyasztóknak a rendes Trappista, amit 40 napig érlelnének, és benne lennének a borsószem nagyságú érlelési lyukak?

Ha számolom a munkabért, az energiaköltséget, a szükséges beruházásokat, akkor azt mondom, hogy egy jó minőségű, az tradícióknak megfelelő Trappista sajtot körülbelül 2 500 forintos áron lenne reális árulni a boltokban - mondja a sajtmester.

Most az látszik, hogy az elkövetkezendő 5-10 évben meg fog tisztulni a magyar Trappista piac, de ez azzal fog járni, hogy 

egyrészről maradnak a magyar specialitások, amelyeknek semmi közük az igazi Trappistához, a kilós áruk is megmarad 1 500 forint környékén, de nem lehet majd őket így hívni. 

másrészről megjelennek a boltok polcaink az igazi Trappista sajtok, amiket valóban a tradícióknak megfelelően készítenek el, viszont e készítmények díjszabása 2 500 forint/kg-s áron fog alakulni.

Ez lesz az igazi dilemma a magyar vásárlóknak, akik szeretnek olcsón vásárolni, de nem fizetnének 1 000 forinttal több pénzt ugyanazért az elnevezésű sajtért rögtön, a másik oldalról viszont rendkívül kötődnek a Trappista elnevezéshez.

a teljes cikket érdemes elolvasni a Pénzcentrum oldalán!

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr715272430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása