ÉRDI ÓVODA MELLETT ÜZLETELTEK KÁBÍTÓSZERREL! A főbűnös fiatalkorúaknak adott el
2019. december 07. írta: BoldogÉ

ÉRDI ÓVODA MELLETT ÜZLETELTEK KÁBÍTÓSZERREL! A főbűnös fiatalkorúaknak adott el

kabitoszer-pmrfk.jpg

Az Érdi Járásbíróság december 4-én, nyilvános tárgyaláson hozott ítéletet kábítószer kereskedelem bűntette miatt három vádlott ellen.

A tények szerint az egyik, egyébként kábítószert szintén fogyasztó felnőttkorú vádlott, még 2017 júniusa és szeptembere között legalább 20 alkalommal értékesített marihuánát egy fiatalkorú vádlottnak, aki azt el is fogyasztotta. A tranzakciót alkalmanként az egyik óvoda közvetlen közelében bonyolították le. A bíróság szerint ugyanez a fiatalkorú vádlott, egy másik személytől is vásárolt marihuánát, amelyet 2017. év végén és 2018. év elején tovább értékesített Érden különböző ismerősei részére.

Volt az ügynek egy másik fiatalkorú vádlottja, aki megkereste a fenti fiatalkorú vádlottat azzal, hogy az egyik ismerősének szüksége lenne 50 gramm marihuánára, és azt be tudja-e szerezni. A fiatalkorú vádlott a felnőttkorú vádlottól kívánta megvásárolni az 50 gramm marihuánát, aki vállalta is a kábítószer beszerzését. A fiatalkorú vádlott egy idő után visszalépett az ügylettől, azonban a felnőttkorú vádlott nem hagyta annyiban, így annak részére a másik fiatalkorú vádlott kénytelen volt kifizetni a megrendelt kábítószer ellenértékeként megállapított 100.000 forintot.

A tárgyalás tárgyát képező kábítószer mennyisége meghaladta a csekély mennyiség felső határát, de a jelentős mennyiséget nem érte el.

A lefolytatott bizonyítási eljárás során a fiatalkorú vádlottak a bűnösségükre is kiterjedő beismerő vallomást tettek. Ilyen módon a bíróság a beismerő vallomások alapján állapította meg a tényállást, amelyeket a beszerzett egyéb tanúvallomások és okirati bizonyítékok is alátámasztották.

A bíróság az ítéletében a felnőtkorú vádlottat kábítószer kereskedelem bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre, 100.000 forint vagyonelkobzásra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A cselekménnyel összefüggésben a bíróság minősítő körülményként értékelte azt, hogy a vádlott 18. életévet be nem töltött személynek adott át kábítószert gyermekvédelmi feladatok ellátására rendelt épület közvetlen közelében. 

Az egyik fiatalkorú vádlottat szintén kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 2 év fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélte a bíróság azzal, hogy a szabadságvesztés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, míg a másik fiatalkorú vádlottat kábítószer kereskedelem előkészületének bűntette miatt 2 évre próbára bocsátotta. 

A fiatalkorú vádlottaknál a bíróság értékelte a vádlottak beismerő vallomását és fiatal életkorát, valamint figyelemmel volt arra, hogy a fiatalkorúval szemben kiszabott büntetés vagy intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon. A bíróság a kiemelt tárgyi súlyú bűncselekmény ellenére a fiatalkorú vádlottaknál ezért nem alkalmazott szabadságelvonó büntetést és a fiatalkorú vádlottak nevelését és védelmét ezzel a szankcióval látta biztosítottnak.

Az ítélet vonatkozásában az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a felnőttkorú vádlott és védője az ítélet ellen fellebbezést jelentett be elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért, míg a két fiatalkorú vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette.

A tárgyaláson az ügyész a felnőttkorú vádlott esetén a szabadságvesztés tartamára figyelemmel indítványozta a letartóztatás elrendelését, mert álláspontja szerint a szökés, elrejtőzés veszélye fennáll. A bíróság az ügyészi indítványt elutasította azzal az indokkal, hogy a vádlott jelenleg rendezett körülmények között él, megélhetést biztosító munkája van, a bíróság előtt minden alkalommal megjelent, így nem merül fel olyan körülmény, amely miatt a szökés, elrejtőzés veszélyére lehetne megalapozottan következtetni. A végzés ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, a vádlott és a védője tudomásul vette.

Az eljárás a Budapest Környéki Törvényszéken, mint másodfokú bíróságon folytatódik.

címlap: illusztráció

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2815342744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása