ENNYI A VAGYONA A VOLT ÉS A MOSTANI VÁROSVEZETŐKNEK ÉRDEN: Van, akinek 72 millió van a számláján
2020. január 17. írta: Smitt Róbert Író

ENNYI A VAGYONA A VOLT ÉS A MOSTANI VÁROSVEZETŐKNEK ÉRDEN: Van, akinek 72 millió van a számláján

mivarosunk_2.jpg

Érd előző polgármesterének közel egymillió forinttal csappant meg a havi jövedelme. A megyei jogú városok polgármesterei közül októberig egyik leggazdagabbnak számító T. Mészáros András négymillió forinttal hízlalta a bankszámláját, és végkielégítésként, valamint szabadság-megváltásként összesen nettó 6,9 millió forint felvételére vált jogosulttá. Az ellenzéki szövetség frissen megválasztott polgármestere jómódú ügyvéd, aki a sajátjával együtt nyilvánosságra hozta az időközben a Liberális Párt elnökévé választott élettársa, Bősz Anett vagyonnyilatkozatát is.

Legfrissebb, ősszel leadott vagyonnyilatkozata alapján Bács nem tűnik dúsgazdag embernek. Két közepes méretű lakás tulajdonosa, az egyiknek fele részben. Félmillió forintot tart a párnacihában, és tízmilliót a bankszámláján. A korábbi, 2019 januárjában leadott vagyonnyilatkozatában feltüntetett 1,1 millió forintos adósságát kifizette.

A korábbi vagyonnyilatkozatában bevételként feltüntetett egy társasházi lakás után kétszázötvenezer forint bérleti díjat. Az ősszel leadott vagyonnyilatkozatában ez az összeg már nem szerepel.

A 250 ezer forintos bérleti díj egy vidéki város társasházának 76 négyzetméteres lakása esetében igencsak eltúlzottnak látszik. Bácsot tavaly májusban és szeptemberben írásban kérdezte a portál de egyszer sem válaszolt. Ez a szerződés valamikor a hatályát vesztette – legalábbis ez derül ki a friss vagyonnyilatkozatból.

Érd előző, fideszes polgármesterének, T. Mészáros Andrásnak a választásig 977.200 forint volt a polgármesteri illetménye, amelyet 149.880 forint költségtérítés és a közműfejlesztési társulás elnöki pozíciójáért járó 250 ezer forintos tiszteletdíj egészített ki. T. Mészáros az új ciklusban két bizottság tagja lett, a pénzügyinek ráadásul az elnöke, így az ő havi képviselői járandósága bruttó 283.100 forint.

A hatvanhatodik életévébe lépett T. Mészárost – aki a megyei jogú városok polgármesterei közül az egyik leggazdagabbnak számított – azonban nem kell félteni az egymillió forintot meghaladó havi jövedelemvesztés miatt.

Szilárd anyagi hátteret tudhat maga mögött a 12 tételből álló ingatlanportfóliójának köszönhetően. Bankszámlája 10 hónap alatt négymillió forinttal hízott 72 millió 800 ezer forintra, amihez képest elenyészőnek látszik az ötmillió forintos banki tartozás.

Sok mindenért kárpótolhatja a három havi végkielégítés és a bennragadt 160 napos szabadságának megváltási összege: a napi.hu számítása szerint így mindennel együtt nettó 6,9 millió forint érkezhetett a számlájára a vagyonnyilatkozat leadása után.

Alpolgármesteri megbízatásuk megszűnésével Simó és Bács is három havi végkielégítésre lett jogosult a 877 ezer forintos illetményük után. 2019. október 13. előtt 150 ezer forint költségtérítést kaptak, Bács nyelvpótléka 28 ezer, Simóé 24 ezer forint volt. Az elvesztett választások után mindkettőjüknek a két bizottsági tagságnak köszönhetően bruttó 231 ezer forint a képviselői illetményük (Bács listán jutott be, Simó az egyike a két fideszes képviselőnek, aki megnyerte a saját körzetét.)

Az új polgármesternek, az ellenzéki szövetség jelöltjének, Csőzik Lászlónak fel kellett hagynia az ügyvédi praxissal, amellyel 600-800 ezer forintot keresett havonta. Ezt még egy 150 ezer forintos egyesületi képviseleti díjjal egészítette ki. Az elkövetkező öt évben viszont legalább 1,2 millióhoz jut havonta (ez az illetmény és az azután járó 15 százalékos költségtérítés összege).

Az 1975-ben születe politikus egy értékesnek tűnő, 152 négyzetméteres lakóterű, 374 négyzetméteres kerttel és udvarral övezett ingatlan kizárólagos tulajdonosa. Csőzik fontosnak tartotta megjegyezni a nyilatkozatban, hogy ezt a házat egy korábbi ingatlan vételárából vásárolta.

A polgármester vagyonnyilatkozatát teljes terjedelmében nyilvánosságra hozta Érd hivatalos portálján az élettársáéval együtt – ő Bősz Anett országgyűlési képviselő, akit nemrég választottak meg a Liberális Párt elnökének vagyonnyilatkozatát.

 A másik alpolgármester, Szűcs Gábor (MSZP) illetménye 898 ezer forint, ehhez járul még a 15 százalékos költségtérítés (135 ezer forint). Tetlák ezenkívül 77 ezer forintos nyelvpótlékban is részesül.

Szűcs ajándékozás révén jutott hozzá egy bajai kis lakáshoz és egy műhelyhez Budapesten, a VIII. kerületben. Ugyancsak ajándékozás révén jutott egy autóhoz és egy kishaszonjárműhöz. Bankszámlán kilencmillió forintja parkol és hárommillió forintos kinnlevőséggel rendelkezik, miközben egy nyolcmilliós bankhitelt kell törlesztenie. 

A legfiatalabb, 1990-ben született képviselő, a tanácsnoknak kinevezett momentumos Gál Alex tűnik az egyik legszegényebbnek az érdi közgyűlésben. Egy 2001-es Ford Mondeón és egy 2002-es Suzuki Swiften kívül nincs semmilyen ingó vagy ingatlan vagyona. A szotftverfejlesztőként dolgozó Gál azért havi 800 ezret 2019-ben hazavitt a munkahelyéről. Tanácsnoki illetménye megegyezik T. Mészároséval, a képviselőtestület legidősebb tagjáéval: bruttó 283 ezer forint.

 

A teljes cikket ide kattintva olvashatod.

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5115414086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása