ÉRDI TALÁLÓS KÉRDÉS: T.Mészáros bíróságra megy, mi fizethetünk 50 milliót, mi az?
2020. február 12. írta: BoldogÉ

ÉRDI TALÁLÓS KÉRDÉS: T.Mészáros bíróságra megy, mi fizethetünk 50 milliót, mi az?

facanovi-uj01-erdmost-hu.jpg

Kellemetlen dokumentumokkal is találkozik, egy új polgármester munkája során, ami nekünk érdi adófizetőknek súlyos tízmilliókba fájhat.

Nem csupán azt jelenti egy projekt lezárása, hogy felavatjuk az új létesítményt, átvágjuk a szalagokat, hanem a pénzügyi dokumentumok zárásának is meg kell történnie és ekkor azt a brüsszeli hatóságok, egy kiválasztási eljárás után sasszemmel átvizsgálják. Így került a célkeresztbe az érdi Fácán ovi beruházása.

Most került elő egy negatív döntés, amit a Csőzik-féle társaság elődjétől örökölt meg, de a következménnyel nekik, egészen pontosan az érdi adófizetőknek kell szembesülniük. Az természetesen már egy következő kérdés, be lehet-e az esetleges büntetést vasalni az azt okozókon.

Az érdi Kincses Óvoda Fácán tagóvodájának újjáépítése nevet viselő projekt

ellenőrzését végezte az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF), amely a benyújtott elszámolások szabályszerűségét vizsgálta.

Röviden a projektről annyit, hogy egy új óvodát építettek, ahol 5 darab 60m2-es csoportszoba és a hozzákapcsolódó helyiségeket alakították ki. A projekt kedvezményezettje Érd Megyei Jogú Városa volt.

Az egész projekt 441.563.722 Ft-ot kóstált, amiből 300 millió Ft volt a vizsgált támogatás. Erre a munkára szerződtek T.Mészáros Andrásék a kivitelező fővállalkozóval a GENERAL-INVEST BAU Kft-vel (Bács ex-alpolgármester rokonának cége) egy 2017. februári szerződésben. A vállalkozói szerződés alapján Érd városa 280 millió támogatása került kifizetésre, amellyel kapcsolatosan talált az EUTAF szabálytalanságokat és olyan megállapításra jutott, miszerint ebben az évben, közel 50 MILLIÓ Ft-ot fizessünk vissza mi, érdi adófizetők.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a közbeszerzése kapcsán, egy hivatalból elindított vizsgálat során a magyarországi Közbeszerzési Döntőbizottság 1-1 millió forinta már megbüntette tavalyi évben Érd MJV önkormányzatát, a fővállalkozó GENERAL-INVEST BAU kft-t illetve az alvállalkozóját a RO&MI Vill kft-t.

Magáról az eljárásról röviden annyit érdemes tudni, hogy a támogatásokat ellenőrző szerv szerint a cégek összejátszottak, az önkormányzatot pedig azért büntetik meg keményen, mert T.Mészáros András és Mecséryné (most távozó) jegyző nem tett semmit szerintük, még csak meg sem vizsgálták az esetet.

Az EU hivatala szerint egyrészről nem volt dokumentum, ami azt igazolná, hogy az érdi városvezetés illetve a hivatal vizsgálta-e a cégek összejátszását, valamint arról sincs infó, hogy az alvállalkozóként történő bevonása a cégnek jogszerűen történt-e (vagyis megsértették-e a közbeszerzési törvényt).

Az EUTAF szerint az összeférhetetlenség bizonyítottan megvalósult, ugyanis a RO&MI Vill kft úgy lett alvállalkozó, hogy az eljárás még nem zárult le, magyarán a RO&MI Vill mind ajánlattevőként, mind alvállalkozóként ugyanabban az eljárásban részt vett.

Természetesen most, ebben a pillanatban nem tudják Csőzikék az elődeikre hárítani a szankciót, mert a büntetést az érdi adófizetőknek kellene kifizetniük. Ezért nyilván komoly erőket fognak mozgósítani, arra hogy meggyőzzék a bíróságot (ahol várhatóan elődjét, T.Mészáros Andrást is meg fogják kérdezni), hogy a büntetés nem jogos, vagy legalább csökkentsék a mértékét.

Szóval most 47 millió érdi adóforint a tét.

fotó: erdmost.hu

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6215471024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása