NAGYON FONTOS HATÁRIDŐ KÖZELEG ÉRDEN IS: Erre különösen figyeljen, ha evás volt!
2020. február 17. írta: Smitt Róbert Író

NAGYON FONTOS HATÁRIDŐ KÖZELEG ÉRDEN IS: Erre különösen figyeljen, ha evás volt!

adobev.jpg

Az egyszerűsített vállalkozói adó, közismertebb nevén az eva megszűnt.Azoknak a volt evás egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalanyisága 2019. december 31-én – az eva törvény hatályon kívül helyezése miatt – megszűnt 2020. február 25-éig kell benyújtaniuk a 1943-as bevallást. A 19SZJA bevallás benyújtására nyitva álló határidő ezen adózói kör esetében is 2020. május 20.

A másik lehetősége az lett, hogy visszakerült főszabály szerint az szja-törvény hatálya alá 2020. január 1-jétől. Ebben az esetben a vállalkozói jövedelem szerinti adózást, vagy a jövedelem átalányban történő megállapítását választhvolt evás egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalanyisága 2019. december 31-én – az eva törvény hatályon kívül helyezése miatt – megszűnt 2020. február 25-éig kell benyújtaniuk a 1943-as bevallást. A 19SZJA bevallás benyújtására nyitva álló határidő ezen adózói kör esetében is 2020. május 20.Újdonság, hogy azok az adóév teljes időszaka alatt eva hatálya alá tartozó (őstermelői tevékenységet nem végző) egyéni vállalkozók, akik a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) szabályai szerint adóköteles jövedelmet is szereztek 2019-ben (például munkabér, táppénz), jóváhagyás nélkül is elfogadhatják a NAV által készített bevallási tervezetet, ezáltal is csökkentve a bevallási kötelezettséggel járó adminisztrációs terheiket.

Az adózónak az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (Eva törvény) általános szabályai mellett azt is el kellett döntenie a bevallás kitöltésekor, hogy a továbbiakban milyen adózási módot választ a 2020. évtől.

Az egyik lehetősége az volt – ha a feltételeknek megfelelt –, hogy bejelentkezett a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) hatálya alá 2020. január 1-jétől. Az ezzel kapcsolatos bejelentést még 2019 decemberében kellett adózónak megtennie.

atja.

A harmadik lehetősége pedig az volt, hogy átalakult egyéni céggé, vagy egyszemélyes kft.-vé még 2019-ben.

Evából katába

Az egyszerűsített vállalkozói adó alól a kata hatálya alá áttérő adózóknál nem minősül katás bevételnek azon összeg, amely az Eva törvény alapján az egyszerűsített vállalkozói adó alapját képezi. E bevételeket a kisadózó vállalkozás bevételi nyilvántartásában fel kell tüntetni azzal a külön bejegyzéssel, hogy e bevételek az egyszerűsített vállalkozói adó alapját képezik (Katv. 28/A §).

 

(adózóna)

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr915477804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása