RENGETEG ÉRDI CSALÁD IS MEGÚSZHATJA A ÁRAMSZÁMLÁT: élesedett az akcióterv
2020. február 20. írta: Smitt Róbert Író

RENGETEG ÉRDI CSALÁD IS MEGÚSZHATJA A ÁRAMSZÁMLÁT: élesedett az akcióterv

aramszaamla.jpg

Orbán Viktor vasárnap tartotta meg évértékelő beszédét. Ebben pedig többek között bejelentette a kormány által frissen elfogadott, 11 pontból álló klímavédelmi akciótervet. Aminek az egyik fontos vállalása, hogy Magyarország meghatszorozza a naperőművek kapacitását a következő 10 évben.

Ez pedig egyáltalán nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak, sőt! Magyarország megújuló energiaforrások tekintetében ugyanis meglepően gazdag ország. A Magyar Tudományos Akadémia Megújuló Energia Albizottságának korábbi felmérése szerint a teljes hazai megújuló potenciál 2600-2700 PJ/évre becsülhető, amely a jelenlegi primerenergia-felhasználásunk körülbelül 2,5-szerese (elvi potenciál, lásd keretes írásunkat).

Az elvi potenciál gyakorlatilag sohasem érhető el, csak iránymutató a lehetőségek tekintetében. Az elméleti potenciálhoz képest a mindenkori technológiai és gazdaságossági szempontok alapján ugyanis lényegesen alacsonyabb érték adódik a reálisan kihasználható potenciálra. A korlátot a gazdaságos, ésszerű és fenntartható kihasználás szempontjai, valamint a felhasználói oldal lehetőségei jelentik.

Mivel megújulók tekintetében hazánkban potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb energia (~1850PJ/év), így a rendelkezésre állás tekintetében a hazai lehetőségek egyelőre aligha képezik felső korlátját a felhasználásnak. És akkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy Magyarországon napsütés szempontjából a legkedvezőtlenebb és legkedvezőbb hely között a különbség mindössze 8 százalék. Ez pedig nagyon kicsi eltérés. Ebből pedig egyenesen következik, hogy gyakorlatilag hazánk egész területe alkalmas napenergia-hasznosító rendszerek létesítésére. 

Az is jól látszik, hogy a Magyar EnA MEKH statisztikáiból kiderül, hogy a napenergiából nyert bruttó villamosenergia-termelésünk 4 év alatt 9,2-szeresére nőtt. Sőt, egyetlen év alatt 2017-ről 2018-ra majdhogynem megduplázódott. Mindebből egyértelműen látszik, hogy mind a kormányzati akarat, mint az EU-s pályázatok világa már az elmúlt években is abba az irányba mutatott, hogy el kell kezdeni az addig még Magyarországon jobbára kiaknázatlan napenergia becsatornázását a hazai villamosenergia-felhasználásba. 

Háztáji tetőkapacitás

Bár a MEKH adati között 2018-ig követtük nyomon a napelemek térhódítását, biztosan lehet tudni, hogy 2019 is bődületes sikerévnek számított a megújuló energia terén. Ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem az egész EU-ban bődületesen sok új telepítés élesedett. Sőt, az IHS Markit (globális információszolgáltató) előzetes adatokat tartalmazó jelentése szerint Magyarország olyan jól teljesített ezen a téren, hogy gyakorlatilag bevetődtünk a napenergia-toplisátára, és Európában ott vagyunk a Top 10-ben.

A kormány legfrissebb klímavédelmi akcióterve tehát vállalja, hogy Magyarország továbbra is vezető szerephez jusson a napenergia terén.

Mindebből ráadásul óriási szerepet vennének ki a háztartási méretű kiserőművek - a jelenlegi tendenciák alapján - (HMKE), melyek már eddig is a vállukon cipelték a napenergiából származó villamosenergia-termelés oroszlánrészét hazánkban. A MEKH idevágó statisztikái szerint 2018 végén összesen 332 megawatt HMKE működött az országban, ami megközelítőleg 31 ezer telepített egységet jelentett országszerte. 

A tervek szerint a kormány új energia- és klímastratégiája ezt a számot szeretné 2030-ra legalább 200 ezerre emelni - írta meg a Portfolio. Érdemes megjegyezni, hogy a jelenleg működő HMKE kapacitás fele ráadásul már most is természetes személyekhez kötődik, olyan hazai lakosokhoz, akik brutális beruházási potenciált látnak a megújuló energiában. 

A tendenciák alapján továbbá jó hír az is, hogy a hazai szabad tetőkapacitásunk gyakorlatilag korlátlan lehetőségeket biztosít a lakosság részére, és akkor még az önkormányzatokról, vállalkozásokról nem is beszéltünk. 

Ők vesznek otthonra napelemetergetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hivatalos adati szerint a bruttó, napból nyert villamosenergia-termelés folyamatosan és az utóbbi években kifejezetten dinamikusan növekszik is

A MEKH hivatalos adatit böngészve érdemes azt is megjegyezni, hogy a HMKE-k területi megoszlása, ha a legutóbbi, 2017-es adatokat vesszük figyelembe, akkor a hazai szolgáltatók között hasonló arányban oszlott meg. A teljesítőképesség eloszlása szerint az utolsó előtti, E.ON Dél-Dunántúli szolgáltatóegységénél 39 638 kW volt a HMKE teljesítőképessége, míg az első, ELMŰ-nél 46 774 kW. A kettő között pedig, mint látszik alig 7 000 kW a különbség. 

Az adatok alapján tehát a HMKE-k eloszlása országosan kellően arányosnak mondható, egyedül az ÉMÁSZ lóg ki picikét a sorból negatív irányba, náluk ugyanis csupán 24 540 kW teljesítőképességet mértek 2017-ben. 

Durván megéri

Ha egyébként egy kicsit utánaszámolunk, akkor rögvest kiderül, hogy maga a lakosság is rendkívül érdekelt abban, hogy ha lehetősége nyílik rá, mindenképpen éljen a HMKE telepítéssel. Megfelelően hosszú távon ugyanis egy ilyen beruházással gyakorlatilag nullázhatóvá is válhat a felhasználók rezsiszámlája. Mutatjuk, miért:

Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, ma általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 1,5-2 millió forint között mozog. Ez jó alap ahhoz, hogy kiszámítsuk, mennyi idő alatt térülhet meg egy napelemes beruházás.

A példa kedvéért, ha az energetikai számítás alapján 150 ezer forint az éves villányszámlád, akkor 1,5 milliós beruházási összeggel 10 év a megtérülési idő. Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, illetve a szabályozási környezet átalakulása, valamint a technológia fejlődése (a piaci versenyről már nem is beszélve) miatt tovább csökken a napelemek ára, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges egy-egy beruházás.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.


A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5115483290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása