JÓ HÍR AZ ÉRDI ALGOPYRIN “SZERELMESEINEK”! Recept nélkül válthatod ki
2020. február 22. írta: BoldogÉ

JÓ HÍR AZ ÉRDI ALGOPYRIN “SZERELMESEINEK”! Recept nélkül válthatod ki

fejfajas.jpg

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, mint hatóság adott ki tájékoztatót, miszerintja több, ún. metamizol hatóanyag-tartalmú készítmény vény nélkül is kiadhatók ezek után. 

Miután eddig vénykötelesek voltak ezek a szerek, egy magánszemély kérésére felülvizsgálta a hivatal. A benyújtott, továbbá az intézet rendelkezésére álló összes adatot megvizsgálva az OGYÉI megállapította, hogy a metamizol hatóanyag tartalmú készítmények esetében, a vénykötelezettség fenttartásának feltételei nem állnak fenn, ezért azokat az orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerek közé sorolta át. 

A hivatalos tájékoztató szerint az alábbi gyógyszerek kiadhatósága változott orvosi rendelvény nélkül is kiadhatóvá (VN) február 19-étől:

  • ALGOPYRIN 500 mg tabletta
  • ALGOZONE 500 mg tabletta
  • FLAMBORIN 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek
  • METAPYRIN 500 mg filmtabletta
  • NODORYL FORTE 500 mg tabletta
  • PANALGORIN 500 mg tabletta
  • SUPPOSITORIUM ANALGETICUM FoNo VII. PARMA
  • SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 100 mg FoNo VII. PARMA
  • SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 200 mg FoNo VII. PARMA
  • TABLETTA ANALGETICA FoNo VII. PARMA

A kiváltása ezzel lényegesen egyszerűbb lett, nem kell a rendelőbe csak azért elmenni, hogy felírassuk a tablettát. Kérdéses azonban, hogy van-e készleten a patikában a keresett tablettákból, mert jó néhány esetben a gyógyszertáraknak a gyógyszer-nagykereskedőktől pillanatnyilag nem sikerül beszerezniük Algopyrint.

Az Algopyrin hatóanyaga a metamizol, ez egy régóta ismert, láz- és fájdalomcsillapításra alkalmazott anyag. Sokan fejfájás, fogfájás, láz esetén szedik.

A metamizolos készítmények már újszülött kortól alkalmazhatók – megfelelő dozírozásban, orvosi felügyelet mellett.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8615486342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása