KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ: Érdre is érkeznek a maszkok, halassza el utazását a gócpontokba
2020. február 27. írta: BoldogÉ

KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ: Érdre is érkeznek a maszkok, halassza el utazását a gócpontokba

szajmaszk-infostart-hu.jpg

A legfontosabb, hogy senki ne utazzon a koronavírus által fertőzött területekre - emelte ki elsőként az állampolgároknak szánt felhívásában a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A csütörtök délután az MTI-hez eljuttatott közleményben hozzátették: ha mégis megteszi ezt valaki, akkor regisztrálja magát a konzuli szolgálatnál, hogy tudjanak róla és el tudják érni, ha baj van.

Regisztrálni a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon lehet, de a Google keresőjében a "külügyminisztérium" keresőszóra ez az első találat.

Az oldalon könnyen megtalálható a 24 órában hívható call center száma, az országonkénti utazási tanácsok, valamint a milánói és római ügyeleti telefonszám is.

Emellett azt kérik, hogy az, aki fertőzött területről érkezik haza, lehetőleg ne menjen közösségbe és figyelje saját magát. Ha tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel magán, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámait: 06-80/277-455 vagy a 06-80/277-456.

Aki otthon marad, vigyázzon családtagjaira is, lehetőleg tőlük elkülönülve legyen - tették hozzá. Kiemelten fontos az alapos kézmosás, különösen akkor, ha olyan helyen voltak, ahol sok ember van, például a tömegközlekedés használata után.

A szülők ne engedjék gyermeküket két hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt. Azok az egyetemisták és munkavállalók is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban voltak. Ebben a cégek, munkáltatók együttműködését is kérik - írták.

Ha bárki maga körül olyan emberről tud, aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a zöldszámot.

Ha valakinél felmerülne a koronavírus gyanú és beigazolódna, hogy fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal - zárta 10 pontos felhívását a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A közleményben kiemelték: Magyarországon továbbra sem tudnak koronavírusos betegről, de nem zárható ki, hogy ide is megérkezik a vírus, hiszen Magyarországhoz egyre közelebbi országokban jelenik meg. Azt írták: a kormány kiemelten kezeli a koronavírus-járványt, az operatív törzs folyamatosan működik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki közleményében arra kérte a koronavírus miatt az egyetemeket és a szakképző iskolákat, hogy ne szervezzenek tanulmányutakat, kirándulásokat Olaszországba.

A közleményben tudatták: a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs döntésének megfelelően a felsőoktatási és szakképzési intézmények fenntartásáért felelős tárca körlevelekben is felhívja az iskolák, egyetemek figyelmét arra, hogy a tanárok és tanulók, hallgatók egészségének védelme érdekében a közeljövőben ne szervezzenek kirándulásokat, tanulmányutakat a koronavírussal fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba.

A tárca arra kéri az oktatókat, jelezzék az intézményvezetésnek, ha olyan tanulóról, hallgatóról tudnak, aki iskolai program miatt vagy akár családi szervezésben fertőzött területen járt, és küldjék haza a diákot.

Az egészségügyi maszkokkal kapcsolatosan a Tájékoztatási Központ azt közölte, hogy a maszkokat hazai börtönökben gyártják, de egészséges emberek - ezt kérik - ne használják. Kiszállításuk a gyógyszertárakba megkezdődött - közölte Láng-Bognár Kinga.

A lakossági élelmiszerhiánnyal kapcsolatos kérdésekben jelzése szerint az innovációs és technológiai tárca tart tájékoztatást hamarosan.

fotó: infostart.hu

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr115494288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr Kisfaludi Gábor 2020.02.27. 15:39:36

Érdekzenlk Érdre is a maszkok?

Ezt honnan lehet tudni.

Ez nem tájékoztatás.

Tejmészáros 2020.02.28. 10:22:20

A maszk úgyse véd, ez nem Jim Carrey film!
süti beállítások módosítása