AZ ÉRDIEK HÚSBAVÁGÓ KÉRDÉSE: ki ad nekik jövedelmet, ha a cégek nem fognak?
2020. március 18. írta: BoldogÉ

AZ ÉRDIEK HÚSBAVÁGÓ KÉRDÉSE: ki ad nekik jövedelmet, ha a cégek nem fognak?

iroda.jpg

Kaotikus állapotokat eredményeztek a gyárakban a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések, számos cég ugyanis vis maior helyzetre hivatkozva nem szándékozik az állásidőre bért fizetni a dolgozóknak, akiket tömegesen küldenek haza, miközben az üzemekben most csak 70-80 százalékon, vagy még alacsonyabb fordulatszámon folyik a termelés – tudta meg Népszava László Zoltántól, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökétől. A szakszervezeti vezető szerint ennek több oka is van.

Például számos kisgyerekes dolgozó nem tudja megoldani a gyermekfelügyeletet, a termelésben pedig nincs home office, így ők nem tudnak bemenni dolgozni. Viszont ezeket munkavállalókat nem írják ki táppénzre a 2015-ben a Fidesz által bevezetett jogszabálymódosítás miatt ez nem is jár, hiszen az iskolabezárások miatt a szülő nem számít keresőképtelennek, így most kénytelenek fizetett szabadságra menni. Ez átmenetileg megoldja, vagyis inkább eltakarja ugyan a problémákat, de hosszabb távon nem megoldás, hiszen a dolgozói szabadnapok száma véges.

De ott van még az alapanyaghiány kérdés is. Sok cégnek az jelent problémát, hogy például Olaszországból már nem tud behozni alapanyagot, így alig vagy egyáltalán nem tudnak termelni. Máshol viszont a határzár miatt nem tudnak munkába menni a dolgozók.

A vállalatok többsége pedig ebben a helyzetben nem akar állásidőt fizetni a dolgozóinak, így sokan tartanak attól, hogy állás és bevétel nélkül maradnak. Ezeket a helyzeteket azonnal orvosolni kell, pár nap késedelem is nagyon nehéz helyzetbe hozza a családokat. A Vasas Szakszervezet is a fizetési moratóriumot sürgeti tehát, amit egyébként a Magyar Nemzeti Bank is támogat.

Közben sorra állnak le az autógyárak, tegnap az Audinál jelentették be a leállást, ma a Suzuki adta közzé az erről szóló hírt.

A munkáltatók, mivel ilyen helyzetekben nincs megfelelő szabályozás, eltérő megoldásokat alkalmaznak, aki tudja, home office-ba küldi az embereit, van ahol a fizetett szabadságot választják, vagy megegyeznek a dolgozókkal, hogy nem rúgják ki őket, viszont kevesebb lesz a bérük. De még mindig ott vannak a vállalkozók, akinek semmilyen ellátás nem jár, ha nem tudnak otthon dolgozni, rájuk úgy tűnik, egyáltalán nem gondol a kormány.

Más országokban különböző technikákat választanak ,de mindenhol elsősorban a munkavállalókat támogatják, például fizetési moratóriummal, adócsökkentéssel, a családi pótlék jellegű juttatások megemelésével, nagyon kedvező feltételű kölcsönökkel, esetleg ezek variálásával. Nálunk mindez még fikció, mert hivatalosan nem jelentettek be semmilyen intézkedést, pedig már az utolsó órákban vagyunk, Orbánéknak lépniük kell, ha nem akarják, hogy az ország nagy része jövedelem nélkül maradjon. Ez nem lehet érdeke senkinek.

fotó: illusztráció

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3315533216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Kussa 2020.03.21. 15:46:01

Elég sürgető lenne ennek a kérdésnek a megválaszolasa.
Tegyük fel hogy egy munkahely(gyár) leall, munkavallalonak kifizetik a le dolgozott munkanapjainak a FELÉT (jelenleg ez 7 nap) majd minimum egy hónapra elkuldik fizetetlenre.
És gondolom sokan mások vannak még vagy lesznek ebben a helyzetben... A jó pár kollégámon kívül is :)
süti beállítások módosítása