HÉTFŐN EGY IDŐRE “KIRÁLYT” CSINÁLHATNAK ORBÁNBÓL! Ha ehhez asszisztál az ellenzék
2020. március 21. írta: BoldogÉ

HÉTFŐN EGY IDŐRE “KIRÁLYT” CSINÁLHATNAK ORBÁNBÓL! Ha ehhez asszisztál az ellenzék

kiraly_orban.jpg

Hétfőn ül össze újra a parlament és eldönti, hogy meghosszabbítja-e a különleges jogrendről szóló felhatalmazást Orbán Viktornak. Ehhez az ellenzéki képviselők szavazatai is kellenek.

A 24.hu készített egy részletes összefoglalót a hétfői döntés tétjéről és arról, milyen következményei láthatóak most.

Sokan hajlamosak elfeledkezni, hogy jogilag jelenleg válság- és veszélyhelyzet is van Magyarországon, utóbbival különleges jogrend is jár. De mit jelent ez? Van-e garancia arra, hogy az állam ne élhessen vissza a különleges jogrend adta lehetőségekkel? 

Kezdjük ott, hogy a most érvényes kétféle „veszélyhelyzet” közül az egyikről egyértelműen kimondható, hogy fenntartása abszolút törvénytelen. Négy év óta van „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”, és azóta folyamatosan – miként most márciusban is tette – meghosszabbította azt

Ennek alapjáról röviden annyit, hogy akkor rendelhető el, ha a hazánkba érkező menekültek száma egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, vagy egy hét átlagában a napi 800 főt meghaladja. Mint ismeretes, jó ideje távolról sincs ennyi menedékkérő a határainknál.

Ha pikírtan akarnánk fogalmazni, akkor nem volt szerencséje a kormánynak, ugyanis nem a menekültek hozták ránk a koronavírust, az iráni diákok ugyanis államközi szerződés keretében tanulnak, tartózkodnak hazánkban.

Az alaptörvény hat olyan esetben engedi a különleges jogrend bevezetését, amelyből március 11-én a veszélyhelyzet állapot miatt alkalmazták a szükséges paragrafusokat.

A koronavírus-járvány okán kihirdetett veszélyhelyzet az alaptörvény szerint igen széles jogkört biztosít a kormánynak:

  • rendkívüli intézkedéseket vezethet be,
  • rendeletet alkothat,
  • amellyel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti,
  • és el is térhet egyes törvényi rendelkezésektől.

A kormány rendeletei elvileg 15 napig maradnak hatályban, de az Országgyűlés felhatalmazása alapján a hatályuk meghosszabbítható - erre kerül sor hétfőn -,a  veszélyhelyzet megszűnésével azonban a kabinet rendeletei hatályukat vesztik.

Hogy legyen hová tenni ennek a döntésnek a súlyát, megjegyezzük különleges jogrendben – néhány fontos kivételtől eltekintve – az alapvető jogok gyakorlása is felfüggeszthető, illetve a szükséges mértéken túl is korlátozható. 

Veszélyhelyzetben is csak olyan korlátozásokat, intézkedéseket lehet bevezetni, amelyek szorosan kapcsolódnak ahhoz az okhoz, amely miatt a veszélyhelyzetet elrendelték.

A konkrét járványügyi szabályok jogi háttere értelemszerűen az egészségügyről szóló törvény, míg azok a már ismert intézkedések, amelyeket a magyar kormány eddig meghozott – rendezvények betiltása, iskolák bezárása, üzletek nyitva tartásának szabályozása, a tömegközlekedés járatainak ritkítása és így tovább – a katasztrófavédelemről szóló törvényen alapulnak. Mindemellett az Alaptörvény általános felhatalmazása alapján a kabinet gyakorlatilag bármely területet érintően alkothat rendeletet. Ez tette lehetővé például azt is, hogy a hiteltörlesztéseket felfüggessze, a kamat maximális mértékét meghatározza.

A katasztrófavédelmi törvény azonban szükség esetén további lehetőségeket is biztosít a katasztrófa elhárítása érdekében. Ilyen például az is, hogy az állam saját felügyelete alá vonhatja valamely gazdálkodó szervezet működését, vagy igénybe vehet bármely, mentésre alkalmas járművet vagy eszközt, akár ingatlant is, ha az az élet- és vagyonmentéshez szükséges. A kormánynak ahhoz is joga van, hogy egyes, korábban nem szankcionált magatartásokat büntetni rendeljen.

Mindezekből jól látszik, hogy a különleges jogrend óriási hatalmat biztosít a mindenkori kormány részére. Ezt a hatalmat azonban kontrollálni kell, hiszen minden hatalommal vissza lehet élni. A törvény szerint ezt az ellenőrzést az Országgyűlés és az Alkotmánybíróság gyakorolja. Önökre bízom annak eldöntését, hogy a jelen helyzetben ez kellően megnyugtató-e.

Számtalanszor elhangzott, elhangzik, hogy egy ilyen veszélyhelyzetben a társadalomnak össze kell fognia, hogy a járványt nem szabad politikai célokra kihasználni. Ez persze igaz, és így (lenne) helyes. De mit kezdjünk akkor azzal, ha a hatalom részéről nyilvános támadás éri az orvosi kamarát, pusztán azért, mert nyilvánosságra hozta a szakmai javaslatait. Éppen azoknak az orvosoknak mennek neki, akikre most a legnagyobb szükség van. 

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr215541212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása