NEM A KORONAVÍRUS VÉGEZ AZ ÉRDI MELÓSOKKAL! Majd a brutális rabszolgatörvény 2.0!
2020. március 26. írta: BoldogÉ

NEM A KORONAVÍRUS VÉGEZ AZ ÉRDI MELÓSOKKAL! Majd a brutális rabszolgatörvény 2.0!

munkavallalo_shutterstock.jpg

Nem mondható, hogy a munkaerőpiacot érintetlenül hagyja a jelenlegi koronavírus. Beszélnek sokan arról, és logikusnak is tűnik, hogy sok ember elveszíti a munkáját. Magyarországon a kormány is százezrekben mérhető munkanélküliséget vár, Gulyás Gergely kancellária miniszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy csupán az a kérdés, hogy hány százezres lesz a munkanélküliség.

Ha valaki azt gondolja, hogy mindössze ezzel kell szembenézniük a munkavállalóknak, az óriási tévedésben van, ugyanis egy brutálisan kemény javaslatot tett le az asztalra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), szeretnék ennek megfelelően átíratni a munkajogi szabályokat. Mindezt a mostani válságra hivatkozva terjesztették elő.

Döbbenten olvasták a szakszervezetek ezt az elképesztő, többpontos javaslatot, amelyet az MGYOSZ vészhelyzetre hivatkozva a gazdasági válság kezelésére nyújtott be a kormánynak - adta hírül a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). 

Szerintük emiatt azonnal össze kell ülnie az egyeztető fórumnak, amelyen erről tárgyalni kell.

Lássuk, mit is főztek ki a melósoknak, a tőkések boszorkonyhájában!

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége hangsúlyozza, hogy válsághelyzet, meg összefogás, és mindenki maradjon életben (lakosság és cégek is), illetve az érdekeket kiegyensúlyozva vegyük figyelembe, bla, bla, bla.

Ők aztán marximálisan, mindent, mindenkinek. Természetesen igazságosság, méltányosság és a szociális érzékenység megfelelő elegye. Komolyan mondom, majdnem sírtam, amikor a bevezetőt olvastam.

Szóval, akkor nézzük a kőkemény valóságot, mit akarnak a nagy munkáltatók, az elképzelésükből azt a kettőt citáljuk ide, ami a munkavállalókra vonatkozik:

  1. kimaradt a törvény felsorolásából több padlóra került ágazat, nekik segítség kell.
  2. (És akkor itt kezdődik a feketeleves) Ők azt mondják, hogy legfontosabb, a foglalkoztatás LEHETSÉGES mértékű fenntartása, a munkahelyek megtartása, ehhez életben kell tartani a vállalkozásokat, eddig minden rendben, DE!

Azt akarják, hogy bizonyos további munkaügyi szabályokat módosítsanak, lehetővé téve 

 

  • rugalmas munkaadói intézkedések megtételét, helyi egyeztetések nélkül is(!), 
  • a munkaköri leírástól való eltérést;  
  • az otthoni munkavégzés esetén a munkáltatói kártérítési felelősség felfüggesztését;  
  • a csoportos létszámcsökkentési szabályok felfüggesztését;  
  • a szabadságkiadás 15 napos közlési határidejének felfüggesztését;  
  • a következő évekre vonatkozó fizetett szabadságok egy részének kiadását és ezek elszámolásának szabályozását;  
  • a túlmunka, a pihenőidő, az ügyelet, a készenlét és a munkaidő beosztás szabályainak enyhítését.  
  • A vállalkozások és a munkavállalók terheinek csökkentése érdekében általános járulék-elengedés szükséges azon munkavállalók esetében, akik a munkavégzési kötelezettség alól mentesülnek, de munkaviszonyban maradnak és bért kapnak.

 

A tervezet első olvasatra nem más, mint rabszolgatörvény a négyzeten - közölte felháborodva a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ elnöke szerint teljesen egyértelmű, hogy a gyáriparosok a munkavállalók kárára kezdenek alkudozni, őket kizsigerelve akarnak kimászni a járvány okozta gazdasági gödörből. E véleményhez a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) is csatlakozott.

Általános felháborodással fogadták a MASZSZ-hoz tartozó szakszervezetek az MGYOSZ által összeállított, állítólag csak a vészhelyzet idejére vonatkozó válságkezelő csomagot, amelynek előkészületeiről még csak nem is hallottak a szakszervezetek, így el sem mondhatták a véleményüket a tervezetről. Ez a többpontos mentőcsomag ugyanis pillanatnyilag nem más, mint a munkavállalók tökéletes kizsigerelésére alkalmas terv - állapította meg Kordás László, a MASZSZ elnöke.

Véleménye szerintaz MGYOSZ megalkotta a rabszolgatörvény 2.0-ás változatát, amellyel az eddiginél is kiszolgáltatottabb helyzetbe hozná a dolgozókat. A munkavállalói képviselet értetlenül áll egyebek között a javaslatnak a szabadságra vonatkozó pontja előtt, miszerint a gyáriparosok javaslatára enyhítenék "a következő évekre vonatkozó fizetett szabadságok egy részének kiadását és ezek elszámolásának szabályozását, valamint a túlmunka, a pihenőidő, az ügyelet, a készenlét és a munkaidő beosztás szabályai". Ez első olvasatra azt jelenti, hogy ha a gyártulajdonos munkáltatónak az érdekei úgy kívánják, akkor a dolgozók akár évekig nem mehetnek szabadságra - magyarázta Kordás. Az elnök szerint ez a pont erősen ellentmond a vészhelyzeti intézkedésnek - és magának a tervezet készítőjének is -, hiszen az ötletgazda maga írja, hogy a következő évekre vonatkozik.

A javaslat azonban több más sebből is vérzik - véli Kordás, aki példaként említi a csoportos létszámleépítésnek a felfüggesztésére vonatkozó pontot is. Ez ugyanis azt jelenti, hogy minden bejelentési kötelezettség - és annak következményei nélkül - bármennyi embert, bármikor utcára lehet tenni. Az MGYOSZ javaslata a túlmunka, a pihenőidő és a rugalmasabb munkaidőre is kiterjed, ami a MASZSZ olvasatában végtelenül veszélyes, hiszen korlátlan beleszólást sugall. A szövetségnél azt sem értik pontosan, hogyan kell érteni a javaslatcsomagban olvasható munkaköri leírástól való eltérést. Félő, hogy ez is a munkavállalók kárára fog megtörténni csakúgy, mint a túlmunka, a pihenőidő, az ügyelet, a készenlét és a munkaidő beosztás szabályainak tervbe vett enyhítése.

Az elnök szerint ez a tervezet több pontban is sértheti az uniós jogokat. A MASZSZ és a SZEF is egyetért azzal, hogy meg kell menteni a munkahelyeket, ám annak nem a munkajogi szabályok durva módosítása a módja. 

Szóval nem elég a koronavírus okozta veszélyhelyzet, a munkavállalókra nagyon kemény küzdelmek várnak, ha “életben” akarnak maradni.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr615560884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása