EZZEL A TRÜKKEL SZÁZEZREKET SPÓROLHAT, HA MÉGIS TÖRLESZTENÉ A HITELÉT:  Törlessze csak a tőkét
2020. március 27. írta: Smitt Róbert Író

EZZEL A TRÜKKEL SZÁZEZREKET SPÓROLHAT, HA MÉGIS TÖRLESZTENÉ A HITELÉT: Törlessze csak a tőkét

bankban.jpg

Mivel nem kamatozik a halmozódó kamat, az előtörlesztés díja pedig maximum 1-2 százalék lehet, érdemes a moratóriumban maradni, a törlesztőrészletet pedig tőketörlesztésre fordítani.

.Március 19-től felfüggesztették a bankok a vállalati és lakossági hitelek törlesztőrészleteinek beszedését. A kamatok viszont ketyegnek az év végéig hátralévő időszakra is, utána viszont nem tőkésednek, nem kell tehát a kamatokra kamatos kamatot fizetni. Sokan vannak, akik tudnák fizetni a hiteleiket, és nem akarják ezt a nagyjából kilenc és fél havi kamatot sem később megfizetni a bankjuknak, ezért ki akarnak jelentkezni a moratóriumból.Törlesszen csak tőkét!

Nem biztos, hogy megéri megtenni, van ugyanis egy trükk, amivel sokkal jobban járnak. Az annuitásos hitelek törlesztőrészlete két részből áll: az egyik a fennálló tartozás kamatát fedezi, a másik pedig a tőke törlesztésére megy. Ahogy halad előre a futamidő, és csökken a fennálló tartozás, úgy fogy a havi részletben a kamatra jutó rész. Most a moratóriumban ez nem így lesz, mivel nem csökken a tartozás, minden hónapban azonos összegű kamat halmozódik.

Sokakat bosszant is, hogy a futamidő elején lassan fogy a tőketartozás, most viszont a moratóriumban fel lehet ezt gyorsítani. A trükk a következő: maradjon az adós a moratóriumban, a havonta esedékes törlesztőrészletről pedig, amit befizet a bankba, rendelkezzék úgy, hogy ez előtörlesztés, vagyis kizárólag a tőke törlesztésére fordítandó. A kamatok persze így is ketyegnek tovább, de sokkal kevesebb halmozódik fel, mintha egyáltalán nem törlesztene, sőt még annál is jobban jár, mintha szerződés szerint fizetne tovább.

1-2 százalékos díjak vannak

Az előtörlesztésre a fogyasztói hitelekről szóló törvény szerint bármikor van lehetősége az adósnak. Fogyasztási hiteleknél maximum az előtörlesztett összeg 1 százalékát számíthatják fel a bankok, de ha a hátralévő futamidő kevesebb, mint egy év, akkor csak a fél százalékát. Sőt évente egyszer legfeljebb 200 ezer forintot ingyen lehet előtörleszteni.

Lakáshiteleknél az előtörlesztési díj 1,5 százalék lehet maximum, kivéve a jelzáloglevél-forrású hiteleket, ahol 2 százalékig is elmehetnek a bankok. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelnél viszont maximum 1 százalékos ez a díj. Ha tehát egy ügyfélnek 50 ezer forintos törlesztőrészlete volt eddig, most a moratóriumban maradva ebből az összegből legalább 49 ezer forintnyi tőkét tud törleszteni havonta a költségek levonása után.

Tényleg százezreket nyerhet

Hogy pontosan kinél mekkora a nyereség, az a szerződésektől is függ, és nagyon sok múlik azon is, milyen hosszú a hitel kamatperiódusa, vagyis hogy a moratórium után mikor számolja újra a bank a törlesztőrészleteket. Általánosságban elmondható, azok járhatnak a legjobban, akiknek hosszú idejük van még hátra a kamatfordulóig, vagy akár a futamidő végéig fix törlesztőrészletű hitelben ülnek. Ők ugyanis a gyorsabb tőketörlesztésnek köszönhetően várhatóan sokkal hamarabb visszafizethetik így a hitelüket, mintha normál annuitásos hitelt törlesztenének.

Ha például valaki pontosan egy évvel ezelőtt vett fel egy, a futamidő végéig fix kamatozású, 10 millió forintos, húszéves futamidejű lakáshitelt, akkor 71,6 forint körül van most a törlesztőrészlete. Ha az eredeti szerződésnek megfelelően fizeti tovább a hitelét, akkor a futamidő végéig valamivel kevesebb, mint 17,2 millió forintot kell kifizetnie. Ha a moratóriumot választja, és egyáltalán nem fizet, akkor a most felhalmozott kamatok miatt 17,63 millió forintra ugrik ez az összeg. Ha viszont a trükkel élve a moratóriumot és a tőketörlesztést választja, akkor az év végére 9,088 millió forintra csökken majd a tartozása a Napi.hu számításai szerint. Akkor még csak a futamidő 21. hónapjában jár, de a tartozása már ott tart, ahol a 39. hónapban kellene lennie, vagyis 18 hónappal előrébb.

A kamatok persze nála is ketyegnek a moratóriumban, de a csökkenő tartozás miatt nem 440 ezer, csak nagyjából 422 ezer forint halmozódik nála, amit hat hónap alatt tud kifizetni, összesen tehát 15 havi törlesztőrészletet spórolhat meg. a Napi.hu kalkulációi szerint ebben az esetben 16,4 millió forint körül alakul majd a teljes visszafizetendő összeg. Számolnia kell persze az ügyfélnek némi előtörlesztési díjjal (6-12 ezer forint), de így is százezreket nyerhet.

Automatikusan senki se válassza azonban ezt a megoldást, érdemes utánaszámolni a tételeknek, és megnézni alaposan a banki szerződéseket. A legtöbb lakáshitel törlesztőrészlete ugyanis nem fix a futamidő végéig, jellemzően rövidebbek a kamatperiódusok.

(napi)

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6315564102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása