EZ MEGNYUGTATÓ LENNE ÉRDEN IS! Új típusú koronavírus központ Győrben 
2020. március 30. írta: BoldogÉ

EZ MEGNYUGTATÓ LENNE ÉRDEN IS! Új típusú koronavírus központ Győrben 

koronavirus-gyori-megfigyelokozp-atlatszo-hu-papplaszlotamas.jpeg

Egy héttel ezelőtt, március 23-án, hétfőn reggel nyílt meg a győri Széchenyi István Egyetem E épületében a koronavírus-megfigyelő központ. 

Az intézménybe az kerülhet, akinél vírusgyanú merül fel, de 65 év alatti és nincsenek súlyos tünetei - számolt be a Kisalföld után az Átlátszó.

A kezdéskor inkább a szakemberek illetve az újságírók töltötték meg a helyszínt – vírusgyanús pácienseket nemigen.

Az Átlátszó megkereste a központ létrehozásában együttműködő szervezeteket, amelyből az alábbiak derültek ki:

  • Az érintetteket autóval vagy gyalog, orr-szájmaszkban várják, de Dr. Gunther Tibor, a megfigyelőközpont szakmai igazgatója elmondta, hogy aki nem tud maszkban menni, az kap mosható, többször használatos maszkot, amelyet elvihet, kézfertőtlenítő van.
  • A felvétel egy kérdőívvel kezdődik, a nem gyanús eseteket ambuláns lappal hazaküldik. A jelentkezőknek nem terveznek tollat adni, egy szakképzett egészségügyi dolgozó írja be a válaszokat a kórházi informatikai rendszerbe. Akiknél ez alapján felmerül a gyanú, azok megfelelő területen, megfelelően elkülönítve (nagy területen, egymástól szabályos távolságra) az E épületben kialakított váróban várhatnak a mintavételre. Így elkülönítve kerülnek fel a gyanús esetek a megfigyelőközpont orvosi vizsgálati helyére.
  • A dolgozók biztonsága érdekében kordonok, valamint tájékoztató táblák mentén lehet közlekedni
  • A létesítmény nonstop üzemel. A központ folyamatos orvosi ellátást biztosít 24 órában, egy orvos, négy szakdolgozó, illetve egy adminisztrátor közreműködésével. Olyanok jelentkezését várják, akik tünetmentesek, enyhe tünetekkel, öngyanúval vagy gyanúval érkeznek, 65 évnél fiatalabbak és nem krónikus betegek. 
  • Azok, akik súlyosabb tünetekkel érkeznek, illetve akiknek a megfigyelőközpontban rosszabbodik az állapotuk, azonnal a kórházba kerülnek. A megfigyelőközpontban elszállásoltak az épületet egészen addig nem hagyhatják el, amíg több negatív tesztet nem produkálnak és láztalanok nem lesznek, így másokkal már csak akkor kerülhetnek újra kapcsolatba, amikor teljesen meggyógyultak, azaz nem fertőznek. –

 

Több további kérdésre azonban a portál nem kapott választ, így például arra, hogy aki nem az otthoni karantént választja és a létesítménybe kerül (így nem távozhat a karanténból 5 napig, illetve a két mintavétel negatív eredményéig) milyen “hotelszolgáltatási” ellátásban részesül a karanténszállónak nevezett létesítményben, illetve semmiféle, a kórházban megszokott ellátás (étkezés, ruhák kimosása) nem lehetséges?

Amennyiben a kivizsgálandó, megfigyelendő személyt “a kollégiumi szobák egyikében higiénés, járványmegelőzési szempontból mennyire tekinthető optimálisnak, hogy a szennyes ruhát nem lehet kimosni, hanem össze kell gyűjteni? – tettük fel a kérdést a kórház főigazgatójának.

Dr. Tamás János László erre mindössze egy cinikus választ engedett el: 

“Illetékes kollégáim tájékoztatták Önt. Végtelenül kevés időm van gonosz és értetlen interjú-erőszakra. Hetek óta minden percemet a vészhelyzet megoldására fordítom, ami valójában a dolgom. Amennyiben Ön szabad idővel bír, és nem csak kívülről, a partvonalról szurkol, és  szeretne az emberekért tenni is, akkor jelentkezzen hozzánk, közénk. Szívesen látjuk önkéntesnek, és akkor közelről érzékeli majd, hogy milyen erőfeszítéseket teszünk. Vélt hibáinkat is javíthatja közvetlen közelről.”

forrás és képek: Átlátszó / Papp László Tamás

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9615572772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása