TÖBB VÉDŐESZKÖZT KÖVETELNEK A HÁZIORVOSOK! Az Országos Tisztifőorvos ne csak dumáljon!
2020. március 31. írta: BoldogÉ

TÖBB VÉDŐESZKÖZT KÖVETELNEK A HÁZIORVOSOK! Az Országos Tisztifőorvos ne csak dumáljon!

egeszsegugyi_dolg.jpg

Az eddig kapott mindösszesen ötven sebészeti szájmaszk és a három FFP1 típusú maszk nem elég a háziorvosi szolgálatok biztonságos betegellátásához. 

Ha nem akarják, hogy az életkori korlát (a 65 éven felülieket kivették a direkt betegellátásból) miatt hozzávetőleg felére csökkent alapellátó orvosok létszáma tovább apadjon, akkor sürgősen lássák el őket.

“Elfogadhatatlannak tartjuk az Országos Tiszti főorvos Asszonynak a koronavírus járvány kezdete óta több alkalommal, így a 2020. 03. 30-án megtartott sajtótájékoztatón is ismételten elhangzott kijelentését, miszerint a háziorvosi szolgáltatók feladata a védőeszközök beszerzése”

– írják háziorvosok Müller Cecíliának címzett és a 24.hu-nak is eljuttatott nyílt levelükben, amiben felhívják a figyelmét arra, hogy a hatályos jogszabályra.

A nyílt levelet

  • az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata,
  • az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa,
  • a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezte,
  • a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége,
  • a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és
  • a Háziorvosok Online Szervezete

mindegyike aláírta.

A szervezetek kiemelik, hogy a Müller Cecília említette eszközök tekintetében

“... a praxisonkénti 50 db sebészeti szájmaszk, valamint a 3 db FFP1 típusú maszk jól érezhetően elégtelen a hosszú távú védekezéshez, illetve a biztonságos betegellátás biztosításához az alapellátásban. A további sajtótájékoztatók alkalmával kérjük ennek a kérdésnek a tisztázását.”

Miután a jelenlegi eljárásrendben a személyes háziorvos-beteg találkozásokat csökkentik ugyan, de a személyes vizsgálatot igénylő eseteket el kell látni, melyhez az előírásoknak megfelelő védelemmel kell felszerelni a háziorvosokat.

“Védőfelszerelés nélkül az életkori korlát miatt hozzávetőleg felére csökkent alapellátó létszám tovább apad, ami komoly területi ellátási zavarok kialakuláshoz is vezet “– írják a nyílt levélben. 

Kitérnek a fogorvosi alapellátásra is, amit – mint írják –  az érvényes szakmai irányelveknek megfelelően kell nyújtani, de a védőeszközöket az alapellátó fogorvosoknak is biztosítani kell.

“A nemzetközi tapasztalatok egyértelműen bizonyítják, hogy az alapellátásban dolgozók vannak leginkább kitéve a tünetszegény, ezáltal nehezen felismerhető esetek révén a fertőzésnek, illetve a megfertőződött alapellátó orvosok a munkájuk következtében a fertőzés továbbadásában kiemelt szerepet játszanak”

– zárják a Müller Cecília országos tiszti főorvosnak címzett levelüket az orvosok.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8515578356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása