RÖGHÖZ KÖTÉS AZ ÉRDI MELÓSOKRA IS! Sok túlórapénzt spórolhatnak a cégek 
2020. május 29. írta: BoldogÉ

RÖGHÖZ KÖTÉS AZ ÉRDI MELÓSOKRA IS! Sok túlórapénzt spórolhatnak a cégek 

munkavallalo.jpg

A Vasas Szakszervezeti Szövetség közleményt adott ki, amelyben a parlament előtt fekvő, a munkavállalókat nagyon hátrányosan érintő törvényjavaslatot elemzi.

A járvány kezelésének egyik kormányzati döntése (LINK) volt az a káros és veszélyes, a munka törvénykönyvét érintő változás, amelyek július 1-jétől a tervek szerint visszavonásra kerülnek a veszélyhelyzet elmúltával. Ezen intézkedések egy része, különösen az Munkatörvénykönyvétől való eltérés teljes szabadsága és a 24 hónapos munkaidőkeret egyoldalú elrendelésének lehetősége eddig sem volt indokolt. 

Sajnos azonban - és szinte mondhatjuk, szokás szerint - most sem könnyebbülhetnek meg a munkavállalók mert a fenti veszélyes intézkedés közeljövőben történő eltörlése egy másik bevezetésével jár együtt. A javasolt jogszabály szerint, amennyiben a munkahelyteremtő beruházás nemzetgazdasági érdek, úgy a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter (most Palkovics László) saját hatáskörben engedélyezheti a 24 hónapos munkaidőkeret, valamint - az eddigiektől eltérően - 

AZ UGYANILYEN HOSSZÚSÁGÚ ELSZÁMOLÁSI IDŐSZAK ELRENDELÉSÉT! 

A Vasas közleménye röviden összefoglalja, az ilyen hosszúságú munkaidőkerettel az a baj, hogy megengedi: 

 

  • havi (!) 1 pihenőnap kiadását, 
  • napi 12 órás munkavégzést hosszú távon. 
  • mindezt túlórapótlék nélkül, hiszen a ledolgoztatott órák helyett a munkáltató kiadhat pihenőnapokat
  • a dolgozót az intézkedés röghöz köti, ugyanis aki most nem végez munkát, annak negatív órái, tartozása halmozódik fel, amit vissza kell fizetnie, amikor munkahelyet akar váltani vagy nyugdíjba szeretne vonulni. 

 

A feltételek, amelyek alapján a miniszter megadná a lehetőséget, nem világosak, rugalmasan értelmezhetők. Az érvrendszer is nehezen követhető, eddig azt hallottuk, a hosszú keret megvédi a munkahelyeket, most azt is, hogy munkahelyteremtő eszköz. 

Téves az az elképzelés, hogy a magyar munkavállalók számára előnyös, hogy egyes munkahelyeket kizárólag akkor hoznának létre, ha lehetőség van az új munkavállalókat – számukra rendkívül hátrányosan és rugalmasan – 24 hónapos keretben vagy elszámolási időszakkal foglalkoztatni. Alkalmas lehet ez az intézkedés arra, hogy a munkáltató megspórolja a túlórák kifizetését, valamint magához kösse a dolgozókat, de az országnak nem olyan munkahelyekre van szüksége, amely a kezdetektől a munkavállaló lehető legnagyobb kizsákmányolását célozza. 

Végre ténylegesen el kell mozdulni, hogy magas hozzáadott értékű, innovatív, így fenntartható, emellett tisztességesen fizető, biztonságos munkahelyek megteremtését ösztönözze az állam a mi pénzünkből gazdálkodva.

A fentieken túl az intézkedés bevezetése azért is nehezen érthető, mert a már elfogadott, rabszolgatörvényként elhíresült jogszabály esetén is felmerült, hogy az szembemegy az Európai Unió 2003/88/EK irányelvével (ún. munkaidő-irányelv). Ez utóbbi kimondja, hogy a referencia időszak nem lehet hosszabb 12 hónapnál, és már ennek elrendelését is kollektív szerződéshez, tehát a szakszervezetek beleegyezéséhez köti. Emiatt egyébként a Vasast is tagjai között tudó Magyar Szakszervezeti Szövetség az Európai Bizottsághoz fordult, ahol vizsgálják a kérdést. 

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3815728956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása