Megduplázza a kormány az adófizetők nevében a vidéki és külhoni papok fizetésének kiegészítését
2020. május 30. írta: BoldogÉ

Megduplázza a kormány az adófizetők nevében a vidéki és külhoni papok fizetésének kiegészítését

perselypenz-bedobas-evangelikus-hu.jpg

Két lépésben, júniustól és januártól megduplázódik a kistelepüléseken szolgáló lelkészek, papok, rabbik kiegészítő jövedelempótléka - közölte Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az eddig 2,6 milliárd forintos támogatás június 1-jétől 60 százalékkal, 2021. január 1-jétől újabb 40 százalékkal emelkedik. A támogatásra idén plusz 1,6 milliárd forintot, a jövő évtől összesen 5,2 milliárd forintot fordít a kormány. Körülbelül négyezer pap, lelkész jövedelme emelkedik.

Balog szerint a közösségek alapvetően önfenntartók, a hívek adják lelkészeik fizetését, de van olyan a közösség, ahol ez az önfenntartó erő "már kevés". Ezért döntött a kormány még 2001-ben a kistelepülésen szolgáló lelkészek, papok, rabbik jövedelmének kiegészítéséről.

Balog Zoltán kitért arra is: a támogatás elsősorban a vidéket érinti, de a tervek szerint - az egyházi vezetőkkel egyeztetve - módosítják a feltételrendszert, hogy az új egyházközösséget szervező lelkipásztorokat is lehessen támogatni. Példaként említette azt, ha egy olyan lakótelepen szervez valaki közösséget, ahol korábban nem volt egyházi jelenlét.

Azt már egy másik államtitkár, Soltész Miklós mondta: várhatóan a jövő héten arról is dönt a kormány, hogy a külhonban szolgálatot teljesítő papok, lelkészek jövedelempótlékát is emeljék. Nagyságrendileg 2800 külhoni lelkész jövedelempótléka emelkedik, ugyancsak a duplájára, ebben az évben 60 százalékkal, jövőre újabb 40 százalékkal.

(via MTI)

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr215729320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása