MIKOR MENNÉNEK NYUGDÍJBA AZ ÉRDIEK? Az országból itt egy friss felmérés erről
2020. május 30. írta: BoldogÉ

MIKOR MENNÉNEK NYUGDÍJBA AZ ÉRDIEK? Az országból itt egy friss felmérés erről

nyugdjas-munka.jpg

Döntő többségünk több évvel a jelenleg érvényes öregségi korhatár előtt vonulna nyugdíjba, ha rajta múlna - derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. 

Összesítésben a legmagasabb arányban (36 százalék) az 55-60 éves kor közötti nyugdíjba vonulást választanák az embereke, míg minden negyedik megkérdezett (27 százalék) 50-55 éves kora között élne ezzel a lehetőséggel. Ettől csak kissé maradt el (20 százalék) a 60-65 éves kora közötti időintervallumot megjelölő magyarok aránya. Nem meglepő módon miden tizedik (10 százalék) megkérdezett honfitársunk az 50 év alatti időszakot jelölte.

Néhányan olyanok is vannak, akik 70 felett vonulnának nyugállományba, sőt a megkérdezettek egy százalék soha nem menne nyugdíjba.

A nyugdíjkorhatár folyamatosan emelkedik, még egy 2009-es döntés nyomán, a jelenlegi végső szint 65 év. Ez persze nem jelenti, hogy mindenki jogosult például öregségi nyugdíjra, csak ha a megfelelő szolgálati időt megszerezte. Ha valaki tovább dolgozik, minden plusz hónap szolgálati idővel plusz fél százalékkal nőhet a nyugdíja.

A friss felmérés alapján tehát a magyarok többsége rosszul fogadná az öregségi nyugdíjkorhatár további esetleges emelését. Márpedig erre komoly esély van a közeljövőben. 

A mostani felmérés eredményeként a magyar munkavállalók viszont már 55 évesen felhagynának az aktív munkavégzéssel (a 35 év alattiak pedig már 50 évesen), ugyanakkor 60 éves korukra becsülik a nyugdíjas évek kezdetét.

A Napi.hu számára készített friss felmérés szerint érdemi különbségek vannak a korosztályok között. Amíg a fiatalok (18-39 évesek) 23 százaléka számára vonzó a 60-70 év közötti nyugdíjazás, addig a középkorúak (40-59 évesek) körében ez az arány csupán 18 százalék - azaz ahogy valaki idősödik, úgy szeretne egyre korábbi nyugdíjba vonulási időpontot. 

Az iskolai végzettség szerint is komoly véleménykülönbségeket talált a Pulzus kutatása. Bár mindhárom szegmensben a legnagyobb (32-37 százalék) arányban az 55-60 éves időintervallumot jelölték meg a válaszadók, az alapfokú végzettségűek körében további bő egyharmad (35 százalék) minél korábban, már 55 éves kora előtt nyugdíjba menne - ha tehetné. A középfokú végzettségűeknél ez az arány még nagyobb (43 százalék).

Mivel Magyarországon a magasabb végzettség érdemben magasabb várható jövedelmet és jobb egészségügyi állapotot is jelent, nem meglepő, hogy körükben többen később választanák az önkéntes nyugdíjazást. Egészen pontosan 16 százalékuk a jelenlegi kötelező öregségi korhatárnál is később hagyna fel az aktív dolgozói éveivel - ebből 4 százalék egészen 70 éves kora felett is dolgozna, míg további 3 százalék azt mondta, soha nem menne nyugdíjba és végigdolgozná az egész életét.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9915729916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása