RADIKÁLIS VÁLTOZÁS AZ ÉRDI AUTÓSOKNÁL IS: igazságtalan a besorolás!
2020. szeptember 16. írta: BoldogÉ

RADIKÁLIS VÁLTOZÁS AZ ÉRDI AUTÓSOKNÁL IS: igazságtalan a besorolás!

baleset-diosd01-mti-lakatospeter.jpeg

Panaszt nyújtott be a Magyar Autóklub az alapvető jogok biztosához, a bonus-malus szabályozásával, valamint az úgynevezett károkozói pótdíj felszámításával akadt gondjuk. Erről készült el Kozma Ákosnak, az alapvető jogok biztosának jelentése.

A biztos rámutatott, hogy a szabályozás a kártörténeti adatok felhasználásának kérdését teljes egészében a biztosítók döntésére bízza, ami a biztosítók díjmegállapítási rendszerét önkényessé teszi - szemlézte az Index. Az ombudsman nem általánosságban kifogásolta a károkozói pótdíj alkalmazását, de álláspontja szerint a szabályozás nincs tekintettel sem a biztosítók díjmegállapításban fennálló tagadhatatlan gazdasági érdekeltségére, sem pedig a közszolgáltatást igénybe vevő fogyasztók érdekeinek védelmére.

Voltak azért komoly gondjai is a szabályozással, ugyanis a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra (kgfb) vonatkozó rendeleti szabályozás sérti a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság elvét, mert nem felel meg a törvényben kapott felhatalmazásnak. A biztosítók által alkalmazott túlzott mértékű károkozói pótdíj torzítja a jogalkotó akaratát tükröző bonus-malus rendszer érvényesülését.

Kemény anyagi kárt is okozhat az autósoknak a szabályozás hiányossága, hiszen az alapdíj többszörösét is elkérhetik a biztosítók, ami a rendszernek nem lehet célja.

Erre tekintettel a diszfunkcionális, a megfigyelési időszak kárain túlmenő károkat is figyelembe vevő, túlzott mértékű károkozói pótdíj alkalmazása torzítja a jogalkotó akaratát tükröző bonus-malus rendszer érvényesülését.

Egyúttal Kozma Ákos a jelentésében felkérte a pénzügyminisztert, hogy fontolja meg a bonus-malus rendszer, az abba való besorolás, illetve a kártörténeti igazolások kiadásának szabályairól szóló NGM-rendelet olyan módosítását, amelynek eredményeként a szabályozás egyértelműen rendezi a kártörténeti adatok biztosítók által történő felhasználásának szabályait és a károkozói pótdíjat.

fotó: MTI

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj 

Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr416203036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása