Ne feledje, hétfőtől nyaralnak a bírók egy hónapig!
2017. július 13. írta: BoldogÉ

Ne feledje, hétfőtől nyaralnak a bírók egy hónapig!

biroidontes-vacinaplo-hu.jpg

Július 17-től a bíróságokon egy hónapos törvénykezési szünet veszi kezdetét, amely augusztus 18. napjáig, péntekig tart. A bíróságok az ezt követő hétfőtől - augusztus 21-től - tárgyalnak ismét rendszeresen.

A bíróságok életében a nyári tárgyalásmentes időszak már a 90-es évek vége óta ismert, de hivatalos jogi kategóriaként csak 2008-ban jelent meg. Hosszú évek tapasztalata - és az 1945 előtti hagyományok - indokolta a bevezetését, ugyanis ezekben a nyári hetekben az ügyfelek és a jogi képviselők általában szabadságukat töltik, így nem mindig tudnak megjelenni a tárgyalásokon. A bíróságok dolgozóik nyári szabadságait is elsődlegesen a törvénykezési szünet alatt adják ki.

A törvénykezési szünet alatt a bíróságok - néhány kivételtől eltekintve - nem tárgyalnak. A soron kívüli vagy más rövid határidőhöz kötött ügyekben azonban az ítélkezési szünetben is sor kerül tárgyalásra. (Így például az előzetes letartóztatás, a gyorsított, valamint egyes polgári, munkaügyi, közigazgatási és gazdasági tárgyú eljárások, illetve végrehajtások kapcsán tartanak tárgyalásokat, meghallgatásokat a bíróságok.)

A polgári peres ügyekben - meghatározott kivételekkel - a Polgári perrendtartás értelmében a  napokban megállapított határidőkbe az évnek július 15-től augusztus 20. napjáig terjedő időszaka nem számít bele. (Ez az jelenti, hogy ha valaki pl. egy I. fokú ítéletet – mely ellen 15 nap alatt lehet fellebbezni -  július 11-én vesz kézhez, akkor  július 12-13-14. napja lesz a fellebbezési határidő első három napja, míg a 4. és a további napok már augusztus 21-étől számítandók. Ily módon még a szeptember 1-jén postára adott fellebbezés sem késik el.)

Büntetőügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti.

Az egyes bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak: az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba, s folyamatosan dolgozik a cégbíróság is.

A törvénykezési szünet alatt megszakítás nélkül működik a bírósági közvetítés, mediáció is. A peres eljárásnál lényegesebben gyorsabb és rugalmasabb, semleges harmadik személy részvételével zajló közvetítői eljárással a felek kölcsönösen kedvező megállapodásra juthatnak. A nyári időszak alkalmas lehet arra, hogy a már elkezdett pert rövid idő alatt megegyezéssel befejezzék a felek.

címlapfotó: vacinaplo.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1712660783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása