Érden január 1-től radikálisan megváltozik szinte az összes gyermekorvosi körzet beosztása. Nézze meg hová fog tartozni!
2017. december 13. írta: BoldogÉ

Érden január 1-től radikálisan megváltozik szinte az összes gyermekorvosi körzet beosztása. Nézze meg hová fog tartozni!

gyermekorvos-hirado-hu.jpg

Szerencsésebb lett volna több időt hagyni a tájékozatatásra.

A települési önkormányzat feladata gondoskodni az egészségügyi alapellátás keretében a háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátásról, a fogorvosi alapellátásról, az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátásról, a védőnői ellátásról és az iskola-egészségügyi ellátásról. Ehhez kapcsolódóan rendeletben megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit, amely ellátás típusonként (pl. felnőtt és gyermek, iskola, stb.) eltérő szokott lenni. A körzeteket a népesség változásával együtt időről időre módosítani kell, ezért erre vonatkozóan vagy új rendeletet fogadnak el, vagy a meglévőt módosítják. Jelen esetben előbbiről van szó, a gyermekorvosi körzetek nagymértékű átalakítása miatt.

A körzetek kialakítása során leginkább az ott élő lakosok számára kell tekintettel lenni, mivel egy megfelelő, arányosan kialakított rendszer biztosítja a különböző körzetek szolgáltatási színvonalának nagyjábóli egyezőségét.

Érd lakossága az elmúlt húsz évben folyamatosan növekedett, azonban a betelepülés területi megoszlása, korcsoportonként és városrészeként jelentős eltéréseket mutat.

A lakosságszám-növekedés mára elérte azt a mértéket, ami hatással van az orvosi, azon belül a házi-gyermekorvosi, illetve iskolaorvosi tevékenységre is, mivel egyes körzetek népességbővülése meghaladja az érintett orvosok kapacitását illetve érinti a praxisok központi finanszírozását is.  

A helyzet rendezése érdekében az érintett házi-gyermekorvosokkal az önkormányzat felvette a kapcsolatot, akik azt kérték, először a gyermekorvosi körzetek kerüljenek átalakításra, mivel az elmúlt években a fenti népesedési okok miatt komoly aránytalanságok jelentek meg a rendszerben. Ennek alapján közösen áttekintették a jelenlegi lehatárolásokat, és elvégezték a körzethatárok olyan módosítási javaslatát, amely a meglévő aránytalanságokat és finanszírozási anomáliákat már kiegyenlíti.

Az ALÁBBI LINKEN megtalálhatja az összes körzet új utca beosztását, a lap alján a 2. mellékletben.

A körzetek jelenlegi, illetve átalakítás utáni 0-14 éves korú lakosságát az alábbi táblázat mutatja be, amely jól jelzi a népességszámban jelenleg meglévő anomáliákat:

Gyermek háziorvosi körzetek

2016.12.31-ei állapot szerint (fő)

új körzetek kialakítása utáni állapot (fő)

1. körzet Kovácsné Dr. Palánki Mónika

568

952

2. körzet Dr. Makay Erika

1059

1055

3. körzet Dr. Bognár Sára

753

1055

4. körzet Dr. Neumann Rita Imola

915

1053

5. körzet Dr. Veres Judit

812

1056

6. körzet Dr. Gyöngyössy Eszter

1195

1139

7. sz. körzet Dr. Varga Judit Erzsébet

1419

1143

8. sz. körzet Dr. Jánosi Mihály

1512

1004

9. sz. körzet Dr. Benkó Márta

566

996

10.  sz. körzet 11.   Dr. Balogh  Éva

782

1017

 

A táblázatból jól látható, hogy szinte az összes körzet esetén jelentős átalakításra került sor.

címlap: hirado.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr613494733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása