Tudta, hogy Ön mennyi csomagolóanyagot eszik meg összesen?
2018. február 11. írta: BoldogÉ

Tudta, hogy Ön mennyi csomagolóanyagot eszik meg összesen?

mua-csom-anyagok-vilaglex-hu.jpg

A csomagolóanyagokkal kapcsolatban az elmúlt tíz évben több, mint kétezer riasztást regisztráltak az Európai Unióban, ami azért rossz hír, mert az élelmiszerekbe oldódott káros vegyületek a szervezetünkbe is bekerülnek.

Életünk során közel 40 dkg csomagolóanyagból származó vegyület kerül a szervezetünkbe.

A csomagolóanyagokból kioldódott molekulák egy része káros az egészségre, ezért  a gyártók tájékoztatása a jogszabályokról fontos feladat, és a rendeletek egyre szigorodnak és a hatóság is jobban figyel.

Ezek az anyagok nem feltétlenek ellenségek, de a megfelelő elhelyezésükről és feldolgozásukról azonban gondoskodni kell.

Megesszük a csomagolást?

Életünk során 30-40 dkg élelmiszer-csomagolóanyagokból származó, nem élelmiszer-eredetű vegyületet fogyasztunk el. Ezek jelentős része kioldódás útján jut az élelmiszerekbe, de nemcsak a folyékony, hanem a szilárd felületen érintkező anyagok is oldódhatnak egymásban.

Kétezer riasztás

A riasztás során megnevezett termékek jelentős hányada Kínából származik, és számíthatunk arra, hogy az analitikai módszerek fejlődésével ennek száma növekedni fog.

Az idén egyébként még szigorúbbá válnak a csomagolóanyagokra vonatkozó uniós rendeletek. Mindez nem csak a csomagolóanyag-gyártókat és forgalmazókat érinti közvetlenül, hanem az élelmiszeripar szinte összes szereplőjét!

A csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe kerülő nem kívánt komponensek lehetnek többek között a műanyagok, csúszást segítő anyagok, lágyítók, nyomdafestékek, illetve a fémek.

Szerencsére  az élelmiszerek csomagolóanyagait az arra alkalmas laboratóriumokban rendszeresen vizsgálják.

Egy új szoftver segítségével már különböző vegyületek méreganyagait is képesek megállapítani.

Megijednünk azonban felesleges, a csomagolóanyag nem ellenség.

Hiszen a csomagolóanyagokat még környezetvédelmi szempontok alapján is szabályozzák.

A csomagolóanyagok többek között a modern élelmiszer-biztonság elengedhetetlen feltételei, és az életünk minőségét szolgálják. A megfelelő elhelyezésükről, újrahasznosításukról azonban mindenképpen gondoskodni kell!

A mikroműanyagok problémája

Sajnos a műanyaghulladékok nagy része bekerül a ökoszisztémákba, vizekbe, ahol biológiai lebomlásuk nem történik meg. Ezzel szemben UV sugárzás hatására láncszerkezetük aprózódik, ezt nevezik mikroműanyagoknak.

Ezek véletlen elfogyasztva,  az élőlények tápcsatornájában gyulladást indukálhatnak, de bejuthatnak a keringési rendszerbe és a szövetekbe is, kockázatot jelentve az egész táplálékláncra.

Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mibe csomagoljuk az élelmiszereket.

laboratorium.hu

(kép: vilaglex.hu)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr913656532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása