Érden mennyire stresszesek a munkahelyek?
2018. március 08. írta: BoldogÉ

Érden mennyire stresszesek a munkahelyek?

stressz-ritmus-hu.jpg
A stressz népbetegséggé nőtte ki magát, pedig egyszerű a megelőzés

A stressz a mindennapok része, nincs más választás, mint hogy együtt éljünk vele. Csakhogy ez sokszor nem egyszerű: rengeteg munka, a határidő szorítása, konfliktus a főnökkel, mindez, ha nem vigyázunk, komoly egészségügyi gondokat okozhat. Ráadásul a megélhetésünket is veszélyezteti a munkahelyi stressz: az állandó nyomás hatással van a teljesítményünkre.

Hogyan könnyíthetjük meg a mindennapjainkat néhány egyszerű trükkel.

A munkahelyi stressz sajnos egyre inkább az élet velejárója, megkerülhetetlen, az egyetlen megoldás az, ha megtanulunk együtt élni vele. Muszáj, ugyanis ha nem vigyázunk, komoly egészségügyi és magánéleti problémákat okozhat: rendszeresen jelentkezhet fejfájás, fülzúgás, de a stressznek hatása van a különféle szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában is, sőt, depresszióhoz is vezethet. Nem ritka az alvászavar, libidócsökkenés, és különféle emésztési problémák is jelentkezhetnek.

Nemzetközi kutatások szerint egy felnőtt átlagosan napi 2 órát és 11 percet stresszel valamin, legyen szó munkahelyi dolgokról, családi problémákról. Vagyis hetente több mint 15 óránk telik el úgy, hogy feszültek vagyunk, rosszkedvűek és szorongunk valami miatt. Ez évente 33 napot jelent. Ennyi idő megy el arra, hogy ahelyett, hogy élveznénk az életet, pocsékul érezzük magunkat valami miatt. Ez ellen viszont tehetünk, egy kis odafigyeléssel megkönnyíthetjük az életünket, ráadásul a munkában és a magánéletben is hatékonyabbak lehetünk.

  1. Iktass be szünetet!

Próbáld rendszerezni a napodat, hetedet, lásd, mikor, mivel kell foglalkoznod, és még egy nagyon sűrű napon is iktass be egy rövid szünetet, amikor nem a munkával foglalkozol. Ez lehet egy 15-20 perces séta a munkahelyed környékén, egy kávészünet a közeli kávézóban, félrehúzódhatsz az egyik tárgyalóba egy könyvvel, elég elolvasnod egy fejezetet, máris jobban fogod érezni magad és utána hatékonyabban tudod majd elvégezni a munkádat is.

  1. Reggeli torna

A reggel a legtöbb ember számára egyet jelent a rohanással és a káosszal, mindenki siet, hogy időben beérjen a munkahelyére, sokaknak még a gyerekeket is rendbe kell tenni. Viszont érdemes egy kicsit korábban felkelni, nem sokkal, mondjuk fél órával a megszokotthoz képest, és beiktatni egy kis tornát (nem edzőteremre vagy kardio-edzésre kell gondolni, néhány jóga gyakorlat is megteszi), vagy 20 percnyi séta a friss levegőn esetleg torna a nappaliban rengeteget számít, érdemes kipróbálni.

  1. Használj jegyzeteket

Egy kemény nap után, ülj le, és írj fel egy-két olyan dolgot, amit aznap nem tudtál elintézni, de tudod, hogy amúgy gyorsan meglennél vele. Írd fel egy Post-itra, azt pedig tedd rá a számítógép képernyőjére. Másnap, mikor beérsz a munkahelyre, kezdj ezekkel, utána jöhetnek az e-mailek, a megbeszélések, és a nap végén úgy fogod érezni, hatékony voltál, hiszen a betervezett feladatokat elvégezted.

  1. Rangsorolj, írj listát

Van, hogy annyi munka szakad a nyakunkba, hogy azt se tudjuk, hirtelen mihez fogjunk először. Egy iszonyú sűrű napon nézzük át a feladatainkat, és írjunk listát: az elejére kerüljön az, amelyikkel a leggyorsabban kell végezni. Ha minden feladathoz minden szükséges lépést feljegyzünk, egyrészt látni fogjuk, a következő napokban mivel kell foglalkoznunk, és nem feledkezünk meg egyetlen határidős munkáról sem.

penzcentrum.hu

címlap: ritmus.hu

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8913724476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása