Boldogabbak lennénk, ha mindenki járna kocsmába Érden
2018. április 06. írta: Cseri Pali

Boldogabbak lennénk, ha mindenki járna kocsmába Érden

errdisori.jpg

A kocsma fontos, a kocsma jó. Ez az egyetlen hivatal, ahová szívesen megyünk, legalábbis a többség. A kocsma nem arról szól, hogy bemész és addig iszol, amíg ki nem hánysz az ablakon. És arról sem, hogy felbátorodva ordítasz, míg ki nem raknak, és utána is az utcán végig hazafelé. Ha van hazafelé.

A kocsma, söröző és a presszó- azt hiszem, hogy mára alig maradt igazi, rendes presszó- fontos társadalmi pontok, amelyek összekötnek embereket. És persze hatalmas szocializációs iskola. Mert kell egy törzshely. A régiek jól tudták, a régi bányászok is, meg a lakatosok is meg mindenki, még a főmérnök is. Nehogy azt mondd, hogy apádnak, nagyapádnak nem volt törzshelye, ahová, ha bement, már rakták is elé szokásos sört vagy fröcssöt?

Szóval kell egy törzshely, ahol ismernek,  bemész, ránézel a pultos lányra, nőre és már teszi is eléd az italt. Sokszor, mire beérsz, már ott figyel a pia az asztalon vagy a pulton. És beszélgetsz a többiekkel. Különböző rétegből érkeznek ide az emberek, vannak csórók és vannak gazdagok, de a kocsmában ez nem számít, itt mindenki egyenlő. Olyan, mintha egy másik valóság lenne, egy párhuzamos, amely kiránt a hétköznapokból, de úgy mégis benne maradsz. Hogy mire gondolok? Például, hányan mondják azt a kocsmában is, hogy én bizony nem politizálok, de aztán csak elkezdik, hogy a szemetet még nem vitték el, hogy drága a hús, ilyenek. Ez nem politika?

A kocsmában, egy jó kocsmában, azért rendbe teszik egymást az emberek, ha arról van szó: meg van húzva az erkölcsi mérce. De meg is óvják, segítenek a másiknak. Nem hiába van az a közhely, hogy a legjobb üzletek a kocsmában köttetnek. Régi közhely, de még igaz. Bár, ha így átalakul a társadalom, hogy alig állunk szóba egymással, lehet, hogy nem sokáig lesz igaz.

Könnyebben talál magának az ember szerelőt, orvost, olcsó akármit egy ilyen helyen: megvan a tuti kapcsolati háló. Nem beszélve, ha borús az ember kedve, eltereli egy jó beszélgetés a figyelmét, és nem kell hozzá egy hordó sört meginni. A kocsmában szabadabban beszél bárki, és lassan ez is hiánycikk lesz, mármint, hogy szabadabban. Hogy kulturáltan.

 A fotó illusztráció

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5113814482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása