Adatnyilvántartás, avagy a NAGY TESTVÉR  FIGYEL minket! Most megtudhatja, ki, mikor, milyen célból hívta le az adatait! Érden is
2018. május 15. írta: Cseri Pali

Adatnyilvántartás, avagy a NAGY TESTVÉR FIGYEL minket! Most megtudhatja, ki, mikor, milyen célból hívta le az adatait! Érden is

kozponti-adatnyilvantarto-24_hu.jpg

Bárki megtudhatja, ki, mikor és milyen adatainkat hívta le a központi adatnyilvántartásból. Legfeljebb csak egy kicsit várnia kell a válaszra, de meglepő dolgok derülhetnek ki.

Lett légyen szó, egy rendőrségi betekintésre, függetlenül attól, hogy köze nincs az adott ügyszámhoz.

Egyébként az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény lehetővé teszi, hogy bárki megtudhassa, hogy személyes adatait (nevet, lakcímet, születési helyet és időt) mikor, miért kérte le valamelyik szerv a nyilvántartásból.

Egy volt rendőr az Indexnek elmondta, hogy az ilyen típusú lekérdezések több esetben előfordulhatnak. Például ha a rendőrség keres egy hasonló nevű, nemű és korú személyt, az adatok automatikusan megjelennek.

Ezzel visszaélni lehet, de már nehezebb, mint korábban. A nyilvántartáshoz egy rendőr saját jelszóval férhet hozzá, és minden esetben meg kell indokolnia, mi a lekérdezés célja.

Talán nem is gondolnánk, mennyi hivatalnak van hozzáférése a nyilvántartáshoz.

Egyebek mellett az Oktatási Hivatalnak, a KSH-nak, polgármesteri hivataloknak, anyakönyvi hivataloknak, járási hivataloknak, földhivatalnak. De például önkormányzati tulajdonban álló parkolási cégnek is lehet közvetlen online hozzáférése a nyilvántartáshoz, így ha valaki nem fizet parkolási díjat, a cég a nyilvántartásból szerzi meg az illető személyes adatait.

A különféle hatóságok közül az ügyészség, valamint a rendőrség a nyilvántartás összes adatát megismerheti. Ugyanakkor a szabálysértési hatóság csak korlátozottan férhet hozzá az adatainkhoz.

index.hu

 

(kép: 24.hu)

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2413953920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása