ÉJJEL-NAPPAL IDEGENNYELV: Jön a nyelvtanulási diákhitel
2018. szeptember 18. írta: Cseri Pali

ÉJJEL-NAPPAL IDEGENNYELV: Jön a nyelvtanulási diákhitel

nyelv.jpg

Magyarország versenyképességének növelése érdekében - a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslataival egyetértve - a kormány további intézkedések kidolgozásra kérte fel a minisztériumokat a magyar lakosság idegennyelv-tudásának javítására - olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

A nyelvtudás általános szintjének emelése segíti a fiatalok boldogulását, a munkavállalókat, a magyar vállalkozásokat, az állami és gazdasági szervezetek versenyképességének növelését is.

A kormány ezért elfogadta a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatait és a konkrét intézkedések kidolgozására kérte fel a minisztériumokat. A tervezett intézkedések között szerepel

  • a korszerű idegennyelv-oktatási módszerek meghonosítása;
  • a nyelvszakos tanári képzésben részt vevő hallgatók külföldi résztanulmányainak támogatása;
  • a kéttannyelvű általános és középiskolai oktatás és az anyanyelvi idegennyelv-tanárok alkalmazásának ösztönzése.
  • Emellett a nyelvtanulási diákhitel bevezetése;
  • az idegen nyelvi táborok, tanulmányutak, diákcsere programok ösztönzése;
  • a középiskolában oktatott második idegen nyelv óraszámának az első idegen nyelvre történő átcsoportosíthatóságának vizsgálata,
  • továbbá a külföldi filmek feliratozásának előtérbe helyezése is.

A kormány szintén döntött arról, hogy az idegennyelv-tanulás költségeit finanszírozó nyelvtanulási diákhitelt, valamint az állami támogatású felnőttképzési idegen nyelvi programok hatékonyságának javításához szükséges intézkedéseket még ebben az évben kidolgozza.

A tárca szerint az idegennyelv-tanulás ösztönzésére bevezetett ingyenes nyelvvizsga eredményei is már látszanak, január óta több mint 10 ezer fiatalnak térítette vissza a sikeres nyelvvizsga díját az állam, a beadott igénylések száma pedig eléri a 20 ezret. Idén januártól a kormány minden 35 év alatti fiatalnak megtéríti a sikeres középfokú nyelvvizsga díját, ezzel is ösztönözve a nyelvtanulást és nyelvvizsgázást.

(portfolio)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3914247851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása