ÉRDEN ÖNT KERESTÉK MÁR? Az állami szolgáltató akarja magának az összes elektromos ügyfelet
2018. november 19. írta: Cseri Pali

ÉRDEN ÖNT KERESTÉK MÁR? Az állami szolgáltató akarja magának az összes elektromos ügyfelet

aram.jpg

Az állam tulajdonképpen nyíltan törekszik egyeduralomra a közműszolgáltatások piacán. A küzdelem az idén a nagy német felvásárlás (az E.ON bekebelezi az Elműt és az Émászt) miatt még élesebbé vált. Úgy tűnik, a leendő hatalmas áramszolgáltató ügyfeleit egyenként próbálja az állam levadászni. Némiképp meghökkentő módszert alkalmazva.

Számos jelzés érkezett az Azénpénzem.hu olvasóitól,sőt sz arról, hogy miként próbál új ügyfeleket szerezni az állami áramszolgáltató. A Díjnet nevében hívják fel a nem állami szolgáltatók (E.ON, ELMŰ és ÉMÁSZ) ügyfeleit azzal, hogy most 2000 forintot kaphatnak, ha számlájukat az ő rendszerükben fizetik. Amikor az ígért szerződés megérkezik, akkor derül ki, hogy abban az előző szolgáltatónak a leváltása szerepel a Nemzeti Közművel. A Díjnetről egy szó sem esik.

A postázást követően többször telefonon sürgetik az érintettet, hogy írja alá a szerződést. Azt nem tudjuk, hányan ugorhattak eddig így be, a a portálhoz fordulók mindenestre inkább maradtak korábbi szolgáltatójuknál, de az esetet nem igazán értették. Pedig egyszerű: az NKM Áramszolgáltató egyenként levadászva is szeretne lecsippenteni a német cégek tortájából. Nem csak a Díjnet segítségével.

Az áram hatósági áras, így a nem állami szolgáltató sem adhatja drágábban. A szolgáltatás viszont lehet jobb és olcsóbb is. Az biztos, hogy a verseny hasznos lehet. Ha egyetlen állami mamut van, azzal szemben különösen kiszolgáltatottá válnak a fogyasztók.

Az NKM pénzjutalommal és nyereményjátékkal igyekszik átcsábítani – a felhívás szerint november végéig – a fogyasztókat. Az átszerződést 1000-2000 forinttal díjazzák (attól függően, hogy valaki papír vagy elektronikus számlázást választ). Emellett az államhoz átszerződők sorsoláson is részt vesznek. Havonta kisorsolnak egy 50 ezer forintos vásárlási utalványt, 5 elektromos vízforralót és 5 darab 5 ezer forintos áramszámla-jóváírást. Ha egy játékos több felhasználási hellyel is rendelkezik, annyiszor vesz részt a játékban, ahány felhasználási helyre hatályos és érvényes egyetemes szolgáltatói lakossági célú villamosenergia-vásárlási szerződést kötött.  A sorsolás december 18-án lesz.

Az állam tulajdonképpen nyíltan törekszik egyeduralomra a közműszolgáltatások piacán, ami a gáz esetében teljes sikerrel járt (a szemétszállításra és az ivóvízre most inkább nem térünk ki). Még 2016-ban felvásárolták a francia EDF tulajdonában lévő DÉMÁSZ-t, és kísérletet tettek az E.ON és az ELMŰ-ÉMÁSZ hazai érdekeltségeinek bekebelezésére is, de utóbbi próbálkozások kudarcba fulladtak. Itt nem működött ugyanis a szabályozó intézkedésekkel kivéreztetett cégek olcsó felvásárlásának modellje. Rezsicsökkentés ide vagy oda, a világpiaci árcsökkenés miatt az áramcégek képesek voltak jól keresni.

Egy évvel ezelőtt a NKM Nemzeti Közművek körülbelül 60 ezer új ügyfelet szerzett. Mint akkoriban ugyanis közölték: a korábban a Magyar Telekommal (a társaság kivonult erről a piacról) szerződésben álló ügyfelek túlnyomó többsége a Nemzeti Közműveket választotta villamosenergia-szolgáltatójának.  Most talán a kecsegtetéssel számítanak hasonló mutatványra.

Alighanem mégis mindent igyekeznek majd bevetni azért, hogy a magyar piacon az áramszolgáltatás is az állam ölébe hulljék. Jelenleg egyébként az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport és tagvállalatai Budapesten és agglomerációjában, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye egyes részein mintegy kétmillió ügyfél számára biztosítják a villamos energiát egyetemes szolgáltatóként, és országszerte több ezer vállalati ügyfél versenypiaci kereskedőpartnereként. Az E.ON a Dunántúlon és a Tiszántúl három megyéjében szolgáltat áramot. Közel két és félmillió ügyfelet látnak el villamos energiával az egyetemes szolgáltatás keretében, valamint több tízezer kis-, közepes és nagyvállalatot árammal és földgázzal a versenypiacon.

(azénpénzem)

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2014380474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása