ÉRD KÖRNYÉKÉN PORTYÁZTAK: Bíróság előtt a pofátlan unokázós csalók
2019. január 29. írta: Cseri Pali

ÉRD KÖRNYÉKÉN PORTYÁZTAK: Bíróság előtt a pofátlan unokázós csalók

unokazos-csalok-eloben-hu_1.jpg

Az Érdi Járási Ügyészség indítványt tett három férfi letartóztatásának elrendelésére, akik Érd környékén élő idős embereket csaptak be azzal, hogy bajba jutott közeli családtagjuknak azonnal segítsenek nagyobb pénzösszeggel.

Magyarországon az elmúlt időszakban csalási formaként megjelent az úgynevezett „unokázós” csalás. A jellemzően idős sértetteket célzó elkövetői módszer lényege a következő:

Az egyik elkövető vezetékes telefonszámra érkező telefonhívás során a sértett közeli hozzátartozójának adja ki magát. Közli, hogy balesetet szenvedett, és sürgősen pénzre van szüksége. Jelzi, hogy a pénz átvételére egy ismerősét küldi el a sértetthez. Ennek megfelelően a sértett lakcímére érkezik egy társa, aki az előkészített pénzt vagy más értékeket átveszi. A megszerzett értékeken aztán elosztoznak.

A bűnügy három gyanúsítottja, három férfi is ilyen bűncselekmény elkövetését tervelte ki.

2019 januárjában egy külföldön élő társuk magyar telefonkönyvekben szereplő, a nevük alapján idősnek vélt asszonyokat hívott fel Érden és Budaörsön. Kétségbeesett hangon azt mondta, hogy ő a sértett unokája, balesetet szenvedett. Sürgősen szüksége van több százezer forint készpénzre. Miután az idős nők megriadva azt válaszolták, hogy fizetnek, a férfi jelzett a társainak, a bűnügy gyanúsítottjainak. A három, már a közelben várakozó férfi megjelent a sértetteknél és elvette a borítékba készített pénzt vagy ékszereket.

A becsapott idős sértettek 200.000,- forinttól 700.000,- forintig terjedő összegeket fizettek a gyanúsítottaknak.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói 2019. január 23-án és január 25-én fogták el, és vették őrizetbe a három férfit.

A nagyobb kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével gyanúsított férfiak szökésének veszélye fennáll. Tartani lehet attól is, hogy szabadon hagyva újabb bűncselekményt követnének el, vagy veszélyeztetnék a nyomozás sikerét. Mindez kizárólag a letartóztatásukkal akadályozható meg.

Az Érdi Járási Ügyészség ezért indítványozta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését. A nyomozási bíró elrendelte a kényszerintézkedéseket.

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9114596198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása