MEGSZŰNIK A JOBBIK? Kereshetnek az érdi Jobbik szimpatizánsok másik szervezetet maguknak
2019. február 15. írta: BoldogÉ

MEGSZŰNIK A JOBBIK? Kereshetnek az érdi Jobbik szimpatizánsok másik szervezetet maguknak

sneider-24-hu.jpg

Ha az adóhivatal nem ad részletfizetési lehetőséget a Jobbiknak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetések törlesztésére, akkor a párt ellen felszámolás indul – tudta meg a Népszava a Jobbik elnökétől.

Sneider Tamás közölte: a múlt pénteken vették át azt az ÁSZ-értesítést, amely szerint a legutóbbi, 136 milliós bírságot 15 napon belül kellene utalni, ha nem kapnak részletfizetési lehetőséget. A pártelnök jelezte, felvették a kapcsolatot az adóhivatallal, de eddig csak szóbeli egyeztetés történt.

Sneider Tamás szerint most, hogy a hatalom adminisztratív úton meg akarja szüntetni minden eszközzel a legnagyobb ellenzéki pártot, a Jobbiknak fel kell készülnie mindenre: „nem szabad úgy tennünk, mintha demokratikus országban élnénk”.

Maga a felszámolási eljárás akár évekig is elhúzódhat.

A Jobbik parlamenti frakciójának tagjai már elhatározták, hogy ha megszüntetik a pártot, akkor független képviselőként folytatják.

A Népszava megkérdezte Horváth Bálintot, az ÁSZ kommunikációs vezetőjét erről a kérdésről, aki azt mondta: a számvevőszék által megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg. Ennek érvényesítése a törvényben meghatározott hatóság kizárólagos jogköre – ebben a témában az Állami Számvevőszék nem illetékes.

Sneider Tamás elmondta, hogy január elsejétől kezdte részletekben törleszteni a Jobbik azt a 331 millió forintot, amit a parlamenti választás előtt – az ÁSZ  jogsértőnek tartott megállapítása szerint – tiltott támogatásként kapott. Ez negyedévente mintegy 40-50 millió forintos kiadást jelent: a Jobbiknak két éven keresztül kell fizetnie a részleteket. A számvevőszék eljárása miatt a Jobbik elesett további 331 millió forintos állami támogatástól is. Ezt a pénzt az államkincstár levonta, a párt idén már kapott 50-60 millió közötti összeget a költségvetéstől.

Ezen elvonások közben érkezett az újabb ÁSZ-büntetés, a számvevőszék ismét 136 millió forintos tiltott finanszírozást talált a Jobbiknál. Ezzel életbe lépett a már ismert forgatókönyv: a párt ugyanekkora állami támogatásnak is búcsút mondhat. A Jobbik büntetése így már az 1 milliárd forinthoz közelít. (Emlékeztetőül: az ÁSZ döntése ellen nincs jogorvoslati lehetőség.)

A Jobbik számláján jelenleg mintegy 20 millió forint van, érkeznek ugyan felajánlások, az előző büntetésből esedékes részletet valahogy még össze tudják szedni, de – mondta Sneider – ezzel kiürül a pártkassza.

A mostani 136 milliós büntetést már nincs miből kifizetni, csak a részletfizetés "menthetné meg" a pártot.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9114628878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása