ÉRDEN IS NAGY VESZÉLY FENYEGET: Így készüljön a poloskaháborúra
2019. március 09. írta: Cseri Pali

ÉRDEN IS NAGY VESZÉLY FENYEGET: Így készüljön a poloskaháborúra

1801210_poloska-istock.jpg

Hamarosan indul a poloskainvázió, a bűzös betolakodók ellen érdemes bevetni néhány egyszerű házi praktikát.

Évek óta küszködünk a poloskákkal, amelyek a legkisebb réseken is képesek befurakodni a lakásokba, a kerteket pedig valósággal ellepik. A Magyar Tudományos Akadémia már dolgozik a természetes csapdák tesztelésén. Dr. Kontschán Jenő, a Növényvédelmi Intézet igazgatója a Borsnak elmondta: már évek óta kísérleteznek, és az idei évben próbálják igazolni, hogy működ­-nek-e a csap­dák. Ter­mé­szetes úton próbálják átszoktatni a poloskákat, hogy ne a zöldségeket, gyü­mölcsöket károsítsák, hanem a melléjük ültetett növényeket. Körülbelül két év múlva vonják be a lakosságot is a tesztelésbe. A Bors összegyűjtött né­hány tippet a poloskák elleni harc­hoz.

RABUL EJTI A BOGARAKAT A VILÁGÍTÓ FLAKON

A csapdához egy félbevágott műanyag flakon, egy elemmel működő kislámpa és szigetelőszalag szükséges. A félbevágott flakon aljára tesszük a kislámpát, és sárga színű szigetelőszalaggal sávokat húzunk az üveg belsejében. A flakon tetejét fordítva visszatesszük, így a nyakon be tudnak menni az üveg belsejébe. A fény és a sárga szín vonzza a poloskákat, azért nem fognak kimászni onnan.

Fokhagymás permet

Sokan a fokhagyma büdös illatára esküdnek. Ugyanúgy a nyílászárókra, ablakokra és ajtókeretekre ajánlják. Fél liter vízben keverjünk el egy evőkanál fokhagymaport, vagy 3 gerezd fokhagymát nyersen nyomjunk bele. Hagyjuk állni kicsit, és permetezzük körbe a házat.

Ecetes-szódabikarbónás házi spray

A legelterjedtebb otthoni megoldás ez a kis spray. Fél liter langyos vízben egy teáskanálnyi szódabikarbónát és fél kávéskanál ecetet keverjünk el. Ezzel kell lefújni a poloskákat, nyílászárókat, ablakokat.

Illóolajok

Vannak kevésbé kellemetlen szagú megoldások is. Egyes illóolajok is távol tarthatják őket. A menta- vagy teafaolaj permetezése talán a legjobb megoldás, mert a lakásunk sem fog bűzleni, és a poloskák sem szeretik.

(bors)

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr314678642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása