BOLDOGOK-E AZ ÉRDI POLITIKAI AGYHALOTTAK? Fogadjunk, hogy ismersz párat!
2019. április 14. írta: Cseri Pali

BOLDOGOK-E AZ ÉRDI POLITIKAI AGYHALOTTAK? Fogadjunk, hogy ismersz párat!

agyhalott.jpg

Mintha egyre jobban tele lennénk politikai agyhalottakkal.

Bizony, ne nézz már ilyen csúnyán, kedves olvasó! Tisztára úgy húzod fel a szemöldököd, mikor ezt olvasod, ahogy kedvenc pártod első embere. Úgy teszel, mintha nem találkoznál velük nap mint nap. Pedig, ha nézed a tévét, és netán még arra is vetemedsz, hogy politikai műsorokat és háttérműsorokat nézel, szinte kivétel nélkül agyhalottakatt láthatsz, politikai szempontból persze, vagy abból is. Hogy honnan ismered fel a politikai agyhalottat? Hát, több ismérve van a drágáknak.

Először is a kritika teljes hiánya a saját politikai közössége felé amikor megmagyarázza emberünk a teljesen nyilvánvalót, mint például a Fideszes politikusok, élükön a “szent” Orbán Viktorral. Hiába, hogy sokszor Viktort aztán tényleg nem lehet kimagyarázni, azon már a bölcsisek is átlátnak, de a tévében csak nekimennek a dolognak, persze sikertelenül. Természetesen vannak ilyenek a másik oldalon is, félreértés ne essék, ugye nem kell messzire mennünk, elég csak a Fletót, azaz Gyurcsány Ferencet említeni, illetve mondhatjuk ezt Vona Gábor esetén is.

Az a közös náluk és a híveiknél, hogy bármit mondanak, rögtön hitvallásként mormolják utánuk, soha nem mérlegelik, mennyire van igaza a “Főnöknek.”

Persze megpróbálják környezetükben élőket is meggyőzni, legtöbbször észérvek nélkül.

És mivel nem sikerül, gyorsan átváltanak agresszívba és témát váltanak. Komolyan olyan gyorsan “terelnek”, hogy még olimpián is elindíthatnánk őket. A másik ismérv, hogy bármilyen kommunikációs szituáció van, csak az úgynevezett paneleket hangoztatják, ilyenek a már nagyon unalmas Soros-terv, a migránsok, a másik oldalon az európai egyesült államok. Mindig nagyon vigyáznak, hogy egyetlen önálló gondolatuk se legyen, még egy fél se. Még egy mondatnyi se. Látszik a szemükben, hogy ők a párt, hogy teljes mértékben tudnak azonosulni mindennel, amit a pártjuk mond, képvisel. A kétely teljes hiánya jellemzi őket, ami egyes művészeti ágaknál például a dilettantizmus jele, és ha a politika is művészet, akkor ugye már nem is kell tovább folytatni a gondolatot.

Az legrémisztőbb, hogy soha, de soha nem mondják azt, hogy most ebben  a dologban lehet, hogy hibáztunk. Nagy példa erre, amit a tavaly áprilisi választási vereség után az ellenzéki vezetők műveletek. Senki nem mondta, hogy na most elbasztuk, de nagyon, hanem elkezdték magyarázni, hogy tulajdonképpen ők nyertesei az egész nagy vereségnek, és nem miattuk nem lett meg a győzelem, blabla. De politikai agyhalottakkal találkozhatunk a kocsmában, a közértben, a hentesnél, a fodrásznál, a szoláriumban, igazából mindenhol. Ha közéletre terelődik a szó azonnal felhúzzák magukat, ha a beszélgetőtárs nem az ő oldalukon áll, és egyből náluk is jönnek a panelek, amiket beléjük sulykoltak. Még azt is el tudom képzelni, hogy hetente jár hozzájuk egy nővérke, és beadja nekik az ideológia-injekciót. Ők azok, akik nem hallgatják meg a másik felet a kocsmában, nem kíváncsiak más véleményekre, és el sem gondolkoznak rajta, egy percre sem, egy sörkortyintásnyi időre sem, egy pálinkányira sem. Hanem egyből, lehetőleg nagyon hangosan, lehülyézik a másikat, esetleg lekommunistázzák, lenácizzák.

Persze a pártoknak kellene ők, hiszen így látják a helyi funkcionáriusok igazolva magukat, mondván, micsoda sikerük van.

És az helyzet, hogy ez teljesen félreviszi a közéletet, hiszen sokszor ez akadályozza meg azt a közbeszédet, ami egy hosszabb távú, fenntartható fejlődéshez lenne szükséges, olyan döntések meghozatalához, amelynek az eredményei nem jelentkeznek 1-2 év alatt, gondolunk itt az egészségügy vagy az oktatás kérdéseire, akár csak helyben is.

Mi bízunk benne, hogy lehet egy olyan politikai kultúra, amelyben a polgárok egymással megvitatják a fontosabb helyi kérdéseket.

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7914763244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása