AZ ÉRDI SZAKTANÁROK IS KI LESZNEK AKADVA:  Hamarosan elveszíthetik közalkalmazotti státuszukat
2019. október 19. írta: Smitt Róbert Író

AZ ÉRDI SZAKTANÁROK IS KI LESZNEK AKADVA: Hamarosan elveszíthetik közalkalmazotti státuszukat

szaktanarok.jpeg

Nem csak az OKJ rendszerét szabnák át egy tervezet szerint, a szakmai oktatók munkaviszonyán is változtatnának: közalkalmazottból munkavállalóvá válnának.

Október végéig a kormány elé kell terjesztenie Palkovics László innovációs miniszternek az új szakképzési törvényt és a „Szakképzés 4.0” stratégia végrehajtásának cselekvési tervét – írja a Népszava a birtokába került előterjesztés-tervezetre hivatkozva.

A nem nyilvános anyagot eddig csak a szakminisztériumokkal egyeztették, viszont a tartalmával kapcsolatban miniszteri szinten sincs teljes egyetértés.

A dokumentum megerősíti azokat a korábbi információkat, amiről a hvg.hu is beszámolt már, vagyis a technikumokban a képzés ötéves lesz, a végén a diákok érettségit és technikusi szintű szakképesítést kapnak. A szakképző iskolákban az oktatás három évig tart majd, és szakképesítés megszerzésével zárul.

Arról is írtunk már korávbban, hogy a jelenlegi OKJ-s képzési rendszer helyett újat állít fel a kormány. 170 alapszakmát csak az iskolarendszerben, szakképző intézményekben lehet majd tanulni. Az adott célterületre fókuszáló speciális képzéseket – amelyek az alap szakképesítésekre is épülhetnek – pedig csak a felnőttképzés keretében.

Az oktatók munkaviszonyán is változtatnának: közalkalmazottból munkavállalóvá válnak. Az indoklás szerint így „rugalmasabban alakíthatók” a jogviszony és munkafeltételek, az illetmények. Az előterjesztés szerint a szakmai oktatóknál „tág lehetőség nyílik” majd a béralkura is.

Mindez a cikk szerint 32 milliárd forint forrást igényelne, és speciális oktatói életpályamodellt is bevezetnének 2020-tól, amire még kellene 15 milliárd forint. A Pénzügyminisztérium egyébként mindezt 2021-re tolná ki, vagyis itt van némi szembenállás az ITM és a PM között.

A Népszava forrása szerint ebben a formában nem fogják elfogadni az előterjesztést, mert a minisztériumokban sem aratott nagy sikert. Azt is figyelembe kell venni, hogy a munkavállalók körében és a szakszervezeteknél is kiveri majd a biztosítékot, mert az oktatók közalkalmazottból munkavállalókká válnának és a közalkalmazotti jogviszony sokkal nagyobb védelmet nyújt a tanároknak.

(hvg)

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1115234036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása