CSŐZIKÉK BEVEZETNÉK A KÖZÖSSÉGI KÖLTSÉGVETÉST ÉRDEN! A városlakók dönhetik el,mire fordítsák a költségvetés egy részét
2019. november 26. írta: Smitt Róbert Író

CSŐZIKÉK BEVEZETNÉK A KÖZÖSSÉGI KÖLTSÉGVETÉST ÉRDEN! A városlakók dönhetik el,mire fordítsák a költségvetés egy részét

erd_ofalu.jpg

Csőzik Lászlóék nagy dobásra készülnek Érden, be akarják vezetni a közösségi költségvetést.

A részvételi költségvetés lehetőséget biztosít a helyi lakosok számára, hogy az önkormányzat éves költségvetésének egy meghatározott részére javaslatot tegyenek. Így megvalósulhatnak olyan projektek, melyek nagyobb anyagi ráfordítást ugyan nem feltétlenül igényelnek, viszont a település lakói számára jelentős életminőségbeli javulást hoznak. Emellett a vonatkozó módszertani ajánlásoknak köszönhetően a város vezetése közvetlen visszajelzést kap a városlakók prioritásairól, melyek mentén értékelheti saját célkitűzéseit is. Hosszú távon az állampolgárok tudatosabbá válnak, az önkormányzat reputációja pedig emelkedik. Mind a lakók közötti, mind a lakók és az önkormányzat közötti kommunikáció gazdagodik.

A közösségi költségvetési tervezés a Projekt Csatorna működése során Projektjavaslatot bármely helyi lakos tehet a saját városrészére vonatkozóan egy online platformon vagy nyomtatott adatlapon keresztül, az előzetesen meghatározott kategóriákban.

Javaslattételre minden évben egy előre meghirdetett periódusban (pl. január-március hónapok) lehet. A beérkezett javaslatokat a Polgármesteri Hivatal szakemberei minősítik és előzetesen (hozzávetőlegesen) beárazzák.

A javaslattételi időszak után minden, az előzetesen meghatározott kritériumoknak megfelelő projektre szavazni lehet. A szavazás alapján a városrészenként legnépszerűbb projekteteket sorrendbe állítják.

 Amennyiben a projektek összköltsége meghaladná az előzetesen meghatározott limitet, a szavazás alapján meghatározott sorrend alapján dől el, hogy a projekt ötletekből mennyi tud megvalósulni. A projektciklus zárásaként az önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy a projekteket – azok komplexitásától, illetve a közbeszerzési igénytől függően – 3-36 hónapon belül megvalósítják.

A lakosság érdeklődésének felkeltése érdekében meg kell határozni egy olyan költségkeretet, amiben az ötleteik kidolgozásához gondolkodhatnak.  Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem az önkormányzati képviselők rendelkezésére álló, korábban már működő „Választókerületi Alapja” helyett valósulna meg, hanem ezt egészíti ki.

Csőzik László azt mondja, hogy a 12 választókerületet figyelembe véve évi 10-10 millió forintban, azaz összesen évente 120 millió Ft-ban határozza meg a képviselő testület.

Egy munkacsoportot is terveznek felállítani a témában,amelynek tagjai:

Simó Károly önkormányzati képviselő – elnök

Gál Alex tanácsnok

Balla Imre önkormányzati képviselő

Az új polgármester javasolja, hogy a munkacsoport a Közgyűlés 2019 decemberi ülésére készítsen egy javaslatot, amely a KKT szabályait tartalmazza és amelyet  2020 évi költségvetés során már figyelembe lehet venni.

 A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8115325474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása