ÜGYÉSZSÉG AZ INGATLANKÖZVETÍTŐK VISSZAÉLÉSEI ELLEN! Siker esetén jár csupán a díj
2020. január 18. írta: BoldogÉ

ÜGYÉSZSÉG AZ INGATLANKÖZVETÍTŐK VISSZAÉLÉSEI ELLEN! Siker esetén jár csupán a díj

ingatlankozvetito.jpg

Közérdeklődésre számot tartó ügyben kapták el az ügyészek egy ingatlanközvetítő grabancát.

A sikeresen pereltek az ügyészek egy ügyben, ahol jogerősen is megállapította a bíróság, hogy a jóhiszeműség és a tisztességesség követelményét sérti az olyan szerződéses rendelkezés, amely az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a fogyasztó az ingatlanát maga is értékesíthesse, vagy az ingatlanközvetítő jelenléte nélkül, belátása szerint közvetlenül tárgyaljon az érdeklődővel. Az ingatlan saját értékesítését kizáró kikötés tisztességtelenül korlátozza, hogy a fogyasztó szabadon gyakorolhassa tulajdonosi jogait.

Az ingatlanközvetítői szerződés eredménykötelem, így a közvetítő általában megbízási díjra akkor tarthat igényt, ha közvetítése eredményeként létrejön a szerződés a felek között. Ezért tisztességtelen, ha a megbízási díj abban az esetben is jár a közvetítőnek, amikor megbízó és kiközvetített személy között nem kerül sor a szerződés megkötésére.

A bírói gyakorlat szerint ugyanakkor az ingatlanközvetítő akkor is megalapozottan tarthat igényt díjfizetésre, ha a vevőt sikeresen kiközvetítette, azonban az adásvételi szerződést a megbízó – az érdekkörében felmerülő ok miatt – mégsem köti meg. Tisztességtelen azonban megbízási díjat követelni minden esetben, attól függetlenül, hogy a fogyasztó milyen okból utasította vissza ajánlatot.

A bírók szerint azonban tisztességtelen a fogyasztótól akkor pénzt kérni, ha a megbízó a olyan személlyel kötött üzletet, de egy másik ingatlanra, nem arra amelyre a szerződésük szól. A tisztességtelenséget ebben az esetben az eredményezi, hogy hiányzik a megbízott tevékenysége és a létrejött eredmény közötti ok-okozati összefüggés.

A konkrét ügyben a bíróság azt is megállapította, hogy a tartós közvetítői jogviszony kivételével a közvetítő valamennyi megbízóját – nemcsak a fogyasztónak minősülő természetes személyeket, hanem a jogi személyeket is – megilleti a felmondás joga. A felmondás jogának korlátozása jogszabályba ütközik, melynek jogkövetkezménye a kikötés semmissége.

Egyszóval nem árt odafigyelni, hiszen manapság már sok százezres összegekről beszélünk.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8215414718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása