HOGY ÉRDEN SE LEGYENEK KUTYASZAPORÍTÓK: Fontos szigorítás jöhet
2020. január 25. írta: Smitt Róbert Író

HOGY ÉRDEN SE LEGYENEK KUTYASZAPORÍTÓK: Fontos szigorítás jöhet

kutyak_2.jpg

Az állatok gondozása mellett vagy okán hatalmas gond az illegális állatkereskedelem. Nem csupán magyarországi a probléma, hanem európai szintű, amit jól mutat, ahogy az illegális állatkereskedelem ellen próbál fellépni az Európai Parlament, ugyanis keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Az EP egyik bizottságának kedden elfogadott állásfoglalásában azt javasolják,hogy vezessék be a kötelező nyilvántartási rendszert, amely tartalmazza az engedélyezett tenyésztők és kereskedők listáját, valamint az értékesített állatokat az egész Európai Unióban.

Az EP bizottsága emellett szigorítaná a törvényeket és komoly szankciókkal sújtaná az illegális kereskedőket, és azokat az állatorvosokat, akik hamis útlevelet adnak ki. Az EP várhatóan februárban szavaz az állásfoglalásról, és az Európai Bizottsághoz továbbítja ajánlásait- írja a magyarmezőgazdaság.

Tavaly egy francia stáb látogatott el Magyarországra, az egyik állatvédő csoport tagjai pedig elvezették őket egy illegális telepre, ahol egy szaporító tartott állatokat igencsak rossz körülmények között. A tévések legalább negyven állatot számoltak ott össze.

A riport szerint a legtöbb olyan kutya, akit illegálisan juttatnak ki az országból, rossz egészségügyi állapotban van, sokszor soványak, betegek. A francia újságírók aztán a Jófogáson kerestek és találtak is egy 6 hetes beagle kutyát, akit 25 ezer forintért árult egy szaporító. A stáb rejtett kamerával elment a nőhöz, aki egy műanyag kosárban hozta ki a kutyákat. "A kutyák túl fiatalok ahhoz, hogy exportálni lehessen őket, de az eladót ez nem zavarja" - hangzik el a riportban. Az eladó - nem tudván, hogy rögzítik a találkozást - elmesélte, hogy két hete két beagle kutyát adott el Szlovákiába. A vevőknek mutatott egy üres fiolát, és azt mondta, vigyék el egy állatorvoshoz, mutassák meg a flakont és el lesz intézve az adminisztráció. A stáb ezt tette, és így sikerült olyan papírokhoz jutniuk, amivel már ki is tudták vinni az országból a kutyát.

Ezért lehet most nagyon fontos ez a szabályozási szigorítás, hogy minél kevesebb ilyen kutyaszaporító telep legyen nálunk és minden országban, amivel meg lehet gátolni az illegális kutyakereskedelem nagy részét.

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8815426790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása