MÁRCIUS 1-TŐL NAGY VÁLTOZÁSOK A CIGIKNÉL! Olcsóbb lesz az e-cigizés
2020. február 26. írta: BoldogÉ

MÁRCIUS 1-TŐL NAGY VÁLTOZÁSOK A CIGIKNÉL! Olcsóbb lesz az e-cigizés

e-cigi-portfolio-hu.jpg

Az e-cigaretták a hagyományos dohányzás valamivel kevésbé káros, kevésbé környezetszennyező alternatívájaként jelentek meg a köztudatban.

Ebbe a népszerűségbe ütött hatalmas léket, hogy 2019 nyarán az Egyesült Államokban több, látszólag az ilyen eszközökhöz köthető haláleset történt. Ezek után mi lesz az e-cigarettákkal, utánajárt a Piac és Profit.

Közben kiderítették, hogy az amerikai megbetegedések nagyon specifikusan csak egy csoportra korlátozódtak: az érintettek 70 százaléka 24 éves átlagéletkorú körüli fiatal férfi volt, közülük sokan még a 21 évet sem töltötték be, illetve a tüdősérüléseket elszenvedő páciensek döntő többsége THC-tartalmú (a kannabisz fő pszichoaktív hatóanyaga) töltőfolyadékokat használhatott az e-cigarettájában, illetve jellemzően feketén vásárolta meg ezt.

Hasonló szituáció itthon is könnyedén kialakulhatott volna, ugyanis Magyarországon a becslések szerint 85 százalékos az e-liquid feketekereskedelem, amelynek visszaszorulását egy nemrég meghozott törvénymódosítástól várják. Ennek keretében március elsejétől változik az elektronikus cigaretták nikotintartalmú utántöltő folyadékainak jövedéki adója 55 forintról 20 forintra milliliterenként, így a dohánybolti árak sokkal inkább versenyképessé válnak majd az illegális, online áruházakkal.

A másik jelentős változás, hogy a nikotintartalmú töltőfolyadék mellett a nikotinmentes töltőfolyadék is jövedéki termékké válik. Ez azt jelenti, hogy ezentúl minden, az elektronikus cigarettához használatos utántöltő folyadék – tehát a nikotintartalmú mellett most már a nikotinmentes is – kizárólag dohányboltban lesz értékesíthető, jövedéki adó fogja terhelni és zárjegyköteles is lesz néhány napon belül.

Szintén változást hoz majd az, hogy a fogyasztóvédelem 2020-tól már nemcsak az e-cigaretták online forgalmazását ellenőrzi, hanem az e-cigaretta folyadéknikotin-tartalmát is vizsgálja élelmiszer- és vegyipari laborjában.

Közben az USA-ban uniformizálták a töltőfolyadékokat, minden olyan cég, amely a gyerekeknek potenciálisan csábító ízben (például gyümölcs, vattacukor) gyártott töltőfolyadékokat, 30 napot kapott ennek beszüntetésére, a türelmi idő leteltével a tiltást megsértők ellen pedig erőteljes fellépést ígért a hatóság.

Az amerikai döntés így teljes egészében betiltott minden ilyen jellegű folyadékot, kivéve az ízesítetlen dohánytartalmú és a mentolos változatokat (ezek használóinak döntő többsége felnőtt), valamint 21 évre emelték a dohánytermékek vásárlásának életkorhatárát, ezzel is hangsúlyozva, hogy vissza akarják szorítani a fiatalok dohányzását.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5715492206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása