Politizálhatnak-e a civil szervezetek és az egyházak?
2017. május 29. írta: Cseri Pál

Politizálhatnak-e a civil szervezetek és az egyházak?

hvg_hu.jpg

Először is szögezzük le: amikor politizálunk, akkor közügyekkel foglalkozunk. Politika = a polisz, azaz a város ügyeivel való foglalatosság. Ezt a görögök óta tudjuk. Polgári (= civil, ahogy azt a görögök óta tudjuk) demokráciában ( = démosz, azaz a nép + kratein, azaz uralkodása, ahogy azt a görögök óta tudjuk) mi sem természetesebb, hogy az állam- avagy nemzetalkotó polgárok úgy gyakorolják a néphatalmat, hogy közügyekkel foglalkoznak.

A polgári politzálás nemre, bőrszínre, vallási hovatartozásra, szexuális irányultságra való tekintet nélkül alapjog. Mert ez az alkotmányban rögzített államformánk. Még akkor is, ha az alaptörvényünkből törölték a köztársaság megnevezést: Magyarország a köz társasága. Remélem, legalább ebben az egyben egyetértés van -írja az erdlako.hu gondolkodásra késztető miniesszéjében.

Hazánkban sokévszázados tradíciója van az egymás csitításának, elfolytásának. Generációk óta félünk a megszálló és elnyomó hatalmaktól, helytartó pribékjeitől, s hajtjuk inkább csendben rabigába fejünket. Apáról fiúra száll a tanítás: ezzel te ne foglalkozz, mert megütheted a bokád. S tart e tanítás a mai napig. Mintha egy szabad országban a politika csakis a politikusok dolga lenne. Mintha a politika valami bűnös dolog lenne.

‘Politika az, hogy mit tanítsanak az iskolákban, hogy hol építsenek utat, hogy legyen-e rámpás aluljáró a vasútállomáson, hogy betemessenek-e egy patakot, hogy miként viszonyuljon a társadalom az abortuszhoz, az eutanáziához, az orvosok béréhez, a nyugdíj mértékéhez, a kóbor ebekhez.

Politika az, hogy Paks kell nekünk vagy szélerőműpark, avagy milyen energiamixet alkalmazzon az ország energiaellátása. Politika az, hogy a hulladékot mikor és hogyan szállítják el a házunktól, kell-e gyűjtősziget, mit gyűjtünk szelektíven, azt miként hasznosítják újra, az ebből származó haszon kit illet. Politika az, hogy mire és mennyi adót szedjünk be, s azt mire költsük, kinek és mennyit osszunk szét a közpénzekből.

Politika az, hogy meghatározzuk, meddig terjedjen az állam a jogszabályokkal, intézményrendszerrel, pénzügy ösztönzőrendszerével.

Amikor ebbe az utca embere bele akar szólni, akkor azt nem hatalomvágyból teszi. Legfőképpen azért alkot véleményt és azért kéri a saját szempontjainak figyelembevételét, hogy a regnáló hatalom azt vegye figyelembe. A képviselő képviselje érdekeit, a polgármester legyen a polgárok mestere, az államtitkár legyen az állam titkára, a miniszter a nép szolgája. A véleménynyilvánítás és -formálás nem hatalmi harc. Normális körülmények között nem hatalmi harc.

Egy egészséges társadalomban nem csak négyévente húznak ixet a polgárok egy-egy bugyuta kampány végén egy ismeretlen arc neve mellé, hanem folyamatosan élnek a véleménynyilvánítás jogával: hé, képviselőkém, így gondoljuk, ezt szeretnénk.

Az ember ráadásul társas lény, s elég hamar, a történelem elég korai szakaszában már felismerte, hogy csapatosan könnyebben éri el céljait, mint magányos vadászként. Nem meglelpő hát, hogy a gyülekezési jog és az egyesülési jog alapvető politikai jog minden demokráciában.

Ha ezeket az alkotmányos alapjogokat rögzítjük, s evidenciaként elfogadjuk, akkor megismételhetjük a kérdést:

Politizálhatnak-e a civil szervezetek és az egyházak?

 

Hát persze. Azért jöttek létre. Ez a küldetésük célja: ezek a szervezetek azért jöttek létre, hogy a tagjainak egyéni érdekeit képvseljék, közösen határozzák meg azokat az értékeket, melyek mentén szeretnének élni, ezt másokkal elfogadtassák. S ha lehet, akkor másokat is meggyőzzenek saját igazukról. Túlkapások persze előfordultak a történelem során (legfőképpen egyes egyházak részéről), s a vitában való meggyőzés helyett erőszakos rátukmálás lett az eredmény, de az állam és az egyház szétválasztása óta már egészen másról beszélünk.

Nem a civil szervezetek és nem az egyházak azok, amik meg akarják ragadni a politikai hatalmat. Definíció szerint sem ez a dolguk. Sőt! 

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapfotó:hvg.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3512548873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása