A csatornázás körül minden a legnagyobb rendben Érden! Hivatalosan!
2017. június 11. írta: BoldogÉ

A csatornázás körül minden a legnagyobb rendben Érden! Hivatalosan!

burgundi8-erd-googlemaps.jpg

Leveleztünk az érdi önkormányzattal annak kapcsán, amivel egy nemrég megjelent cikkünkben foglalkoztunk.

Egy kedves olvasónk szerette volna megtudni a választ a következő anomáliára:

Ha az önkormányzatnak fizeti az ember a közműfejlesztési hozzájárulást 380 ezer, ha az Étcs-nek akkor 210 ezer. Mi lesz a különbözettel, a 170 ezerrel?

Vettük hát a bátorságot és rákérdeztünk emailben tőlük:

„Arról szeretnénk információt kérni, hogy a cikkünkben szereplő eltérésnek mi az oka, tehát ha valaki az Önkormányzatnál fizeti meg, a közműfejlesztési hozzájárulást, akkor 170ezer Ft-tal több, mintha az ÉTCS-nél fizeti meg ugyanezt?

Kérdéseinkre a következő választ kaptuk, amiből idézünk:

„Álláspontunk továbbra is: félreértésről lehet szó. Magánszemélyek, családi házba történő szennyvízcsatorna bekötése esetén sem 170.000 sem 210.000 Ft ÉTCS Kft-hez való csatlakozási díj befizetésével nem szerezhetik meg a jogosultságot, hogy rácsatlakozhassanak a szennyvízcsatorna hálózatra. Az ÉTCS Kft nem jogosult ilyen díjat beszedni magánszemélyektől.

A jelenlegi önkormányzati rendelet kizárja, hisz magánszemélyek esetén a következő esetek lehetségesek:

a. Ha nem társulati tag, akkor a rendelet szerint 385.000 Ft csatlakozási díjat fizet

b. Ha társulati tag, akkor a rendelet alapján felmentést kap a csatlakozási díj fizetése alól, hisz ilyenkor érdekeltségi hozzájárulásként385.000 Ft-ot fizetett meg a társulatnak

 

Egyetlen esetet tudunk elképzelni, ha az alábbi három feltétel együttesen teljesül:

- önkormányzati beruházásban kiépült a szennyvízcsatorna az adott ingatlan előtt

- az ingatlan olyan területen van, ahol ennek ellenére nem jött létre a viziközmű társulat (Érden 1999-2000 környékén kb. 3-4 ilyen utca volt)

- a magánszemély ingatlantulajdonos (lakossági felhasználó) cégként jelentkezik be az ÉTCS Kft-nél. Ekkor nem vonatkozik rá a helyi rendelet, hisz mint korábban írtuk, ilyenkor nem csatlakozási díjat fizet, hanem közműfejlesztési hozzájárulást, amelyet a víziközmű törvény szabályoz és magánszemélyekre nem vonatkozik, kizárólag cégekre. Az ÉTCS KFt 2012-ben állapította meg a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás egy egységre eső mértékét, azonban az azóta eltelt 5 évben a rezsicsökkentésről szóló törvény nem tette lehetővé, hogy aktualizálja ezt a díjat, így ez a régi szinten maradt. „

Ezt írta a sajtófőnök, miután még egyszer feltettük a kérdésünket, mert nem értettük mi az ami nem világos számukra, ekkor ezt a választ kaptuk:

“Ha az Önök által említett ingatlan esetében ilyen eset állna fenn, az egy egyedi, elszigetelt eset lenne, ami a kiskapuk kereséséről, az önkormányzat és szolgáltató megtévesztéséről szólna. Álláspontunk szerint felháborító lenne ezt követendő példaként állítani a több mint 20.000 olyan érdi ingatlantulajdonos elé, akik becsületesen, a szabályoknak megfelelően 1990 óta az éppen aktuális szabályoknak megfelelően hozzájárultak a közös teherviseléshez (nem csak az új, hanem a régi programok során is). Őket károsítaná meg az, aki kiskapukat keresve próbálja megúszni a mindenki számára egyenlően fizetendő hozzájárulást.”

 

Értik?!

Szerintük azok a hibásak, akik ilyet csinálnak, megtévesztik őket. Még a számlát is megtévesztésre állítják ki, amivel rendelkezünk.

Talán inkább fogalmazzunk úgy, hogy a 20.000 ingatlan tulajdonos joggal háborodik fel, hogy adhoc módon történnek ezek a számlázások és ők érzik becsapva magukat.

Válaszukban azért írtak még egy vicceset:

“Érden NEM LEHET AZ ÉTCS KFT-nél befizetni a csatlakozási díjat. Ez valószínűleg félreértés lehet. A közműfejlesztési hozzájárulás kizárólag cégek által fizetendő hozzájárulás, a víziközmű törvény szabályozza teljesen más a célja is, mint a csatlakozási díj. Ezt akkor kell fizetni, ha plusz kapacitás kiépítés történik. De ezt sem kell fizetni abban az esetben, ha az adott cég tagja volt a  viziközmű társulatnak, ahol érdekeltségi hozzájárulást fizetett, hisz nem lehet ugyanazért kétszer fizettetni.”

Tényleg nem akarunk kukacoskodni, de az a gond, hogy van róla számlánk!

Most akkor ki a hunyó?

Mi készséggel elhisszük, hogy ez csupán egy anomália, de kíváncsiak vagyunk, hogy akkor történik-e felelősségre vonás az ÉTCS-nél?

Láthatóan álláspontjaink nem nagyon közeledtek egymáshoz, az önkormányzat, mintha nem akarná megérteni, hogy mit kérdezünk valójában tőlük.

Kötik az ebet a karóhoz.

Ez is egyfajta kommunikációs technika, ami most nagyon divatos.

 

Feltettünk még egy kérdést a hivatalnak, ami a közműfejlesztés kapcsán jogosan felmerül, tudniillik:

“Azt az összeget, amelyet utólagosan, tehát a beruházás befejezése után fizetnek meg, már meglévő szakaszon történő bekötés esetén, szét osztják-e az idei évben történő csatorna elszámolás kapcsán az eddigi befizetők között?

Erre a kérdésünkre is jött válasz:

“A most folyó társulati elszámolás során figyelembe kell venni, hogy a teljes önrész, amit a projekthez elő kellett teremteni, az összesen közel 6 milliárd Ft volt. Ebből a társulati tagok kb. 4,2 milliárd Ft körül adnak össze, tehát messze nem fedezi a társulati tagok által befizetett összeg a szükséges önrészt.

Másrészt itt is érvényes, hogy nem a közmű kiépítésének költségét, hanem egy csatlakozási díjat fizetnek a társulaton keresztül, hisz a helyi rendelet a társulati tagoknak felmentést ad a külön csatlakozási díj megfizetése alól).

Tehát az utólagosan csatlakozók által befizetett összegek a Szennyvízhálózat Fejlesztési Alapba kerülnek a rendelet szerint, amiből a kiépült közmű fejlesztése, rekonstrukciója történik valamint a hálózathoz való csatlakozást segítik elő.

 

Azt itt valami nem kerek, ha van egy szolgáltatásom, amelynek én határozom meg az árát, akkor abban benne foglaltatik az is, amely a rekonstrukciót fedezi, ha fejlesztés történik, ott pedig egy megalapozott  terv alapján történik, amely biztosítja a megtérülést.

Olyan ez, mintha lenne egy éttermem és minden bejövő vendégtől, aki még nem volt ott leülési díjat szednénk.

Lehet, hogy ennek semmi köze valósághoz?”

 

Előző cikkünkben még azt a kérdést is nyitva hagytuk, hogy az ÉTCS hogyan számolja ki a kiszámlázott kiépítési munkálatok árát, olvasónk kért tőlük egy számla részletezőt.

Idézzük a levélből, milyen választ kapott olvasónk a kérdésére:

111.jpg

 

Tehát ha kifizette, ne reklamáljon, ne legyen kíváncsi, lehet tovább haladni!

No comment!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9012585183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása