Agyrém! Az állam szeretné a totális, kontroll nélküli megfigyelést!  Minden érdi kamerát bekapcsolnának egy tervezet szerint?
2017. augusztus 09. írta: Cseri Pál

Agyrém! Az állam szeretné a totális, kontroll nélküli megfigyelést! Minden érdi kamerát bekapcsolnának egy tervezet szerint?

megfigyeles-oktel-hu.jpg

„Attól, hogy paranoiás vagyok, még elkaphatnak” - jutott eszembe a régi mondás, ami vicces, de most mikor a kormány paranoiája a tetőfokára hágott, már annyira nem röhögnék olyan jóízűen.  Már tényleg kezdem magam egy keserű és félelmetes fantasztikus filmben érezni, eddig azt hittem, álmodom, de ez a valóság. Vagy a mátrix és jön majd egy folyton osztódó öltönyös és mindenáron el szeretne pusztítani.

Az állam mindent látni szeretne, innen induljunk ki, amikor elkezdünk a Belügyminisztérium új salátatörvény tervezetéről gondolkodni, ami egy nagy állami központi tárhelyszolgáltatót hozna létre, ahová az összes kép és hangfelvétel felkerülne, amit a különböző szervek készítenek és tárolnak, legyen szó a rendőrségtől a közterület-felügyelőkön át a közútkezelőkig. És ehhez az adatbázishoz a rendőrség, a TEK, és a belső elhárítás bármikor hozzáférhetne.

Igen, olyan világban élünk, ahol szinte mindenhol vannak kamerák, a köztereken, az autópályákon, a lépcsőházakban, plázákban, de még a munkahelyeken is.

Mi lesz a következő lépés? Azért erőltetik a lépcsőházi kamerákat, hogy azokat is be fogják csatornázni a nagy, közös tárhelyre?

Ráadásul a javaslat a kormányra bízná a tárhely-szolgáltató kiválasztását is.Mi lesz akkor, ha a nagypolitika érdekei és félelmei miatt egyszer csak kiterjesztik ezt az adatgyűjtést minden kamerára az egész országban?  

És a nagypolitika kiszámíthatatlan, főleg a mostani.

Azért így sem kismiska a dolog, mert oké, hogy a rendőrök meg a terrorelhárítók férjenek hozzá az adatokhoz, de eddig, ha ilyen adatot akartak igényelni, jól meg kellett indokolni, hogy miért kérik, és mit tesz Isten, ebben a törvénytervezetben ez már nincs leszabályozva.

Amiből azt a következtetést szűrhetjük le, hogy ha jelen állapotában elfogadják a törvényt, akkor bárkit, bármikor, bármilyen hosszú időre meg lehet majd figyelni, mindenféle külső kontroll nélkül. Azért ez a legvadabb pártállami időket hozza be, de még ha kicsit továbbmegyek, a Mátrix című filmet is.

Nem beszélve arról, hogy már a tízéves gyerekek is tudják, hogyan kell egy kép-és hangfelvételt manipulálni. És ez a része sincsen leszabályozva.

Ha nagyon szélsőséges példával akarok élni, simán rá tudnak rakni egy képre bárkit, amint éppen fegyverrel a kezében megy bankot rabolni. Vagy bármikor tudnak készíteni kompromittáló hangfelvételeket.  Ezért is mondanám azoknak, csak legyintenek az egészre, hogy az adatvédelem nem játék, pláne ilyen szinten.

Ettől a ponttól még jobban ki lennénk szolgáltatva az államnak, nem beszélve azokról, akik bármilyen kritikát merészelnek megfogalmazni a működésével kapcsolatban.

Az már csak hab a tortán, hogy visszahoznák a régi pártállami időket a szálláshelyeken is, sőt akkor még csak a külföldiek okmányának adatait kellett egy nyomtatványra  beírni és leadni.

Ezek után majd azon se lepődjön meg senki, ha belföldi nyaralásakor a szállásadója elkéri és lemásolja a személyi igazolványát és összes okmányát, mert ez is benne van a törvénytervezetben. Ami ugyancsak egy kontroll nélküli adatgyűjtést jelent.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalást ITT megnézheti!

 

Címlapfotó: oktel.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7912731376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása