Tizedáron megszerezni egy ingatlant, és még csak ki sem fizetni? Az  Érdi önkormányzat gyakorlatilag ilyet művelt, mégsem nevezik uzsorásnak?
2017. szeptember 01. írta: BoldogÉ

Tizedáron megszerezni egy ingatlant, és még csak ki sem fizetni? Az  Érdi önkormányzat gyakorlatilag ilyet művelt, mégsem nevezik uzsorásnak?

penzkupac-nyuuz-hu.jpg
Érd városa ki nem látszik a fura ügyekből, ilyen egy Kálvária utcai ingatlan tulajdonos története is. Tanuljanak belőle, hogy ne járjanak így!

A Kálvária utcai ingatlant is tartalmazó területet az önkormányzat jónéhány évvel ezelőtt, a Helyi Építési Szabályzatának módosítása során visszaminősítette kertes mezőgazdasági területté, lakóövezeti besorolásból.

Ezen a legszigorúbb, ún. Mk-2 besorolású területen még egy kerti WC sem építhető, nemhogy egy épület. A módosítás előtt a terület Lke-3-as, ún. lakóövezeti besorolású volt, röviden mondva építési telek.

Az önkormányzat ezt a módosítást nem tehette volna, ugyanis a jogszabály szerint 1 hektárnál kisebb belterület nem lehet szántó, vagyis jogtalan volt az átminősítés.

Az önkormányzat adóosztálya ettől a módosítástól függetlenül, az évek során folyamatosan adóztatta a telektulajdonosokat, nem vette figyelembe a helyi építési szabályzatban a szántónak való átminősítést.

Hiába tartalmazza a helyi adókról szóló rendelet ugyanis, hogy erre a besorolású ingatlanra nincs adó, az adóosztály ezek után is úgy kezelte az ingatlanokat, mint a visszaminősítés előtt, azaz építési telekként.

Mielőtt megrónánk az adóosztályt, hogy hibáztak, ők a telekkönyvi nyilvántartásban szereplő adatokból dolgoznak és mint később kiderült, az önkormányzat nem  megfelelően intézkedett, ugyanis szabály szerint, aki ezeket a HÉSZ-beli (Helyi Építési Szabályzat) változtatásokat elrendeli, annak a kötelessége, hogy ezek az ingatlan- nyilvántartásban módosításra kerüljenek.

Voltak, akik nem nyugodtak bele a helyzetbe, elmentek a Kormányhivatalba a jogsértés miatt, amit később a Kormányhivatal el is ismert, már mint, hogy visszaminősítésből adódó károkozás történt, amit az önkormányzatnak kell kifizetnie az ingatlan tulajdonosának.

A területen azonban volt olyan tulajdonos, aki nem tudta a kirótt adót befizetni, ami évek alatt elérte  a több százezer forintot.

Azt gondolták, hogy felajánlják az ingatlanjukat az adótartozásért cserébe az önkormányzatnak és így megszabadulnak a tartozástól. Az adótartozás fejében azonban nem fogadhatja el az ingatlant az önkormányzat, hanem azt javasolhatták tulajdonosnak, hogy ajándékozza az önkormányzatnak az ingatlant, ennek fejében eltörlik az adótartozást.

Természetesen ez hivatalosan nem kerül leírásra, de ha lejátszódik az alábbi folyamat:

- Van egy adótartozásom, oda ajándékozom az önkormányzatnak, aztán eltörlik az adótartozást, ez nem értelmezhető másként.

Azért célszerű az önkormányzat részéről valószínűleg ez a módszer, mert így elkerülhették az értékbecslést, amiből kiderült volna, hogy a telek értéke nagyságrenddel nagyobb.

Az önkormányzati bizottságon belül ugyanis eldöntötték, hogy a telek értéke 500Ft/m2, azaz összesen kb 700 ezer forintra rúgott szerintük az értéke.

Ebben az esetben felmerülhet Önben kedves olvasó, hogy kiszámolták az így kalkulált összeget, és az adótartozáson felüli részt valahogy kompenzálták az egyébként is megrövidített tulajdonosnak.

Csakhogy nem, gyakorlatilag ezt a különbözetet is az önkormányzat nyelte le.

Az eljárás akkor lett volna tisztességes, ha felértékeltetik az ingatlant, de minimum szétnéznek, van-e a környéken irányadó ár.

Mit ad isten, mi találtunk, méghozzá  a közvetlen közelében ennek az ingatlannak,

Igazságügyi szakértő általi értékbecslések során, egy a szóban forgó telektől nem messze található telket, ami kb 40%-kal nagyobb volt, több, mint tízszeres, azaz 5000Ft/m2-enkénti árra értékelték.

Ilyet még egy uzsorás sem csinál? Mi vezérli az érdi önkormányzat illetékeseit?

Ez gyakorlatilag olyan, mintha az önkormányzat tizedáron vásárolna, és még azt sem fizetné ki!

Finom?

Mielőtt hangulat keltéssel vádolnának bennünket, ez a mértékű aránytalanság még üzletfelek között is feltűnő értékaránytalanság, de hogy egy önkormányzat teszi ezt egy érdi ingatlan tulajdonosával, az borzasztóan visszatetsző.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7512795928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása