Szeretne ingyen áramot? Jól pörögne az érdi társasház szélturbinája is
2017. szeptember 11. írta: Cseri Pál

Szeretne ingyen áramot? Jól pörögne az érdi társasház szélturbinája is

szel.jpg

Olyan újítást dobtak be Pécsen, amivel példaértékűvé váltak. A Krisztina téri tízemeletes lakói ugyanis úgy döntöttek, nem napelemet, hanem szélturbinát vásárolnak. A szél ereje nem is akármennyi energiát és pénzt termel nekik.

Sokan bosszankodnak, ha huzatos a lakásuk és a szél állandóan csapkodja az ablakokat. A kertvárosiak viszont úgy döntöttek, nem mérgelődnek, hanem a szelet a hasznukra fordítják. A 6 méter magas turbina eddig csak cégek és önkormányzatok figyelmét keltette fel.

Egy éve építették fel a tízemeletes tetejére azt a forgógenerátort, amelynek most fejeződött be a tesztüzeme. Az elmúlt időszak eredményei alapján lehet, hogy bővítik a minierőművet, mert annyi áramot tud termelni a háznak, hogy megérné a fejlesztés-írja a greenfo.hu.

Az országban elsőként Pécsett mertek belevágni a panelre szerelt szélerőműbe a lakók!  

A ház lakói először napelemet szerettek volna, de az épület tájolása és a szabad tetőfelület miatt nem lehetett jól elhelyezni a napelemeket. A szándékos rongálás lehetősége is nagy volt. Szerencsére rátaláltak erre, aminek karbantartása is jóval olcsóbb és könnyebb, és a megtérülési időszak is jóval kedvezőbb, mint a napelemnél. A szakértők azt mondják, 8-10 éven belül visszajön a “szélkerék” ára, utána pedig a hasznot hozza a háznak.

A “szélkerék” olyan megújuló energiaforrás, mint a napenergia, azonban hazánkban még nem elterjedt, hogy házak tetejére is kiteszik az erőművet. A szerkezetnek a szélerősségtől függően változik a teljesítménye, de ennek a pécsi panelnek bőven fedezi a lift és a közös helyiségek villanyszámláját. Ha pedig többletet termel, akkor azt az áramszolgáltató felvásárolja, így pénzhez is jutnak.

Szinte mindig mozog, sőt!

A különleges építmény egyébként szinte mindig mozgásban van. Ezt a mozgást az úgynevezett inverter alakítja át villamosenergiává. A nap 24 órájából 18-ban biztosan mozgásban van, de a nagy viharokban túl is pörög. Ezért most a ház egy nagyobb teljesítményű eszköz beszerzésének lehetőségét fontolgatja.

A szélerőművet egyébként egy kaposvári cég szerelte fel a pécsi tízemeletes tetejére. De mivel annyira új keletű a lakótelepi szélerőmű, nem is számítottak ilyen jó eredményekre. A Krisztina téri házban 42 lakás gazdálkodta ki a szélerőmű árát, ami 3 millió forint volt. De ha minden jól megy, akkor 8 éven belül visszahozza az árát, sőt pénzt is hozhat a lakóknak a különleges szerkezet.

 

Címlapfotó: pecsma.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9212820978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása