Késik a nyugdíjemelés? Százezer magyart érinthet a durva csúszás
2017. november 11. írta: BoldogÉ

Késik a nyugdíjemelés? Százezer magyart érinthet a durva csúszás

nyugdijemeles_vpdsz_hu.jpg

 

A nyugdíjasok munkaerőpiacon tartása kiemelt kormányzati szándék, nem véletlenül hívták életre idén a nyugdíjas szövetkezeteket.

Bár erre a foglalkoztatási formára ez nem vontakozik, de aki nyugdíj mellett dolgozik és utána járulékot is fizetnek, az évente jogosult nyugdíjemelésre. Ezt eddig kérelmezni kellett, 2017-től viszont az esetek egy részében szeptember 30-ig, automatikusan kell érvényesíteni. Illetve csak kéne, mert a törvényes határidőig ez nem történt meg.

  1. július 1-től lehetőség van hazánkban nyugdíjas szövetkezeteket működtetni, melyeknek célja, hogy a nyugdíjasokat bent tartsák a munkaerőpiacon. A szövetkezetek keretein belül végzett munka után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, így a cégeknél a munkavégzés költségére nem rakódnak rá egyéb közterhek. Ezen felül, a mindenkori minimálbér erejéig (idén 127 500 forint) étkezési utalványt is adhatnak a nyugdíjas szövetkezetek dolgozóinak, akár szja-mentesen is.

Ebből is látszik, hogy a nyugdíjasok munkaerőpiaci részvételének növelése kiemelt kormányzati szándék, ennek fényében nem tűnik szerencsésnek, hogy

a Pénzcentrumhoz eljutott információk alapján késik a nyugdíjas munkavállalók nyugdíjemelése, melyre jogosultak lennének.

Fontos, hogy ez nem érinti a nyugdíjas szövetkezeti dolgozókat, hisz ők amúgy sem lennének jogosultak erre az emelésre, ráadásul ezt az emelést a 2016-os munkabér után számítják fel, akkor meg még nem voltak ilyen szövetkezetek.

Szeptember 30-án viszont lejárt az a törvény szerinti határidő, ameddig többek között az alkalmazott nyugdíjasoknak, akik után járulékokat is fizettek, meg kellett volna állapítani az egyhavi bruttó jövedelmük fél százalékának megfelelő nyugdíjemelést visszamenőlegesen január 1-ig, ám ez a Pénzcentrumhoz eljutott olvasói levél szerint nem történt meg. Egy olvasónk arról írt, hogy hiába várta az emelést, vagy az arról szóló határozatot, az nem jött meg, így megkereste a Magyar Államkincstárat.

... [A] megadott telefonszámot felhívtam, ahol egy hölgy közölte, hogy sajnos nem bírnak a sok munkával. Ugyan a határidő lejárt, de például az én ügyemhez még hozzá sem fogtak.

A MÁK munkatársai az ügyeket folyamatosan és ütemezetten dolgozzák fel; ebben az évben eddig több mint 40 ezer nyugdíjas részére állapítottak meg határozattal növelést- írták válaszukban.

Jó hír ugyanakkor, hogy a jogszabály arról is rendelkezik, hogy a nyugdíjnövelést azok számára is meg kell állapítani visszamenőlegesen, akik 2007. és 2015. közötti időszakban jogosultak lettek volna növelésre, de számukra - kérelem hiányában - növelés nem került megállapításra.

A Pénzcentrumhoz eljuttatott válaszukban azt is megírták, hogy természetesen a növelés visszamenőlegesen, január 1-től, illetőleg attól a legkorábbi időponttól kerül mindenki számára megállapításra és kiutalásra, amikortól a növelésben való részesítést a jogszabály lehetővé teszi

Azt egyébként nem lehet pontosan megmondani, hogy hány nyugdíjas dolgozik jelenleg Magyarországon. A blokkk.com korábbi cikke szerint a 65 év feletti munkavállalók száma 42 ezer volt a nyugdíjas szövetkezetek életre hívása előtt, és nagy részük valószínűleg nyugdíjasként dolgozik. Ehhez a számhoz azonban még hozzá kell számolni az 55 és 64 év közötti munkavállalók egy részét is, mivel a nők 40 év szolgálati viszony után nyugdíjba vonulhatnak Magyarországon, a portál így százezres nagyságrendre becsüli a nyugdíjas dolgozók számát hazánkban.

(pénzcentrum)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6013237603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása