Tovább élnek, akiknek saját kutyusuk van!
2017. november 22. írta: BoldogÉ

Tovább élnek, akiknek saját kutyusuk van!

kutyaesgazdaja-retrievervadaszkutya-hu.jpg

Egy izgalmas kutatás azt mutatta nemrég, hogy a kutyatulajdonosok körében alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyéb tényezők okozta halálozások kockázata.

A kutatást végző szakemberek 3,4 millió svéd állampolgár társadalombiztosítási számát felhasználva választottak ki olyan 40 és 80 éves kor közötti embereket, akiknél 2001-ig - amikor kötelezővé vált az ebtartás bejelentése Svédországban -még semmilyen szív- és érrendszeri betegség nem jelentkezett. A 2001-et követő tizenkét évben a szakemberek nyomon követték ezeknek az embereknek az egészségi állapotát.

Kevesebb a szívbetegség a kutyásoknál

Az eredmények szerint a vizsgált időszakban a kutyatulajdonosok körében alacsonyabb volt a szív-és érrendeszeri betegségek és egyéb tényezők okozta halálozások kockázata, mint a kutyátlanoknál. A jótékony hatás az egyedül élő embereknél volt a legszembetűnőbb. Az egyfős háztartásokban élő kutyatulajdonosok körében 33 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás és 11 százalékkal alacsonyabb a szívroham előfordulása a vizsgált időszakban, mint azoknál az egyedül élőknél, akiknek nem volt kutyájuk.

"Ez volt a legérdekesebb eredményünk. Azt mutatja, hogy a kutyák nagyobb hatással vannak az egészségére, ha az ember egyedül él". Ennek az lehet az oka, hogy egyedüli gazdaként az ember több fizikai aktivitást végez, és azt is mutatja, hogy a kutya segíthet enyhíteni a magányosság okozta stresszt".

A kutatók szerint a tanulmány eredményei különösen fontosak lehetnek egy olyan országban,  ahol a társadalom jelentős része, különösen az idősek körében egyedül él.

(házipatika)

címlap: retrievervadaszkutya.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3413346695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása