Mi lesz veled, ha nyugdíjba vonulsz? Itt vannak a megyei listák!
2017. december 19. írta: BoldogÉ

Mi lesz veled, ha nyugdíjba vonulsz? Itt vannak a megyei listák!

nyugdij-bonumtv-hu.jpg

Megyei rangsor készült arról, mennyit tesznek félre azok a magyarok, akik ki szeretnék egészíteni a jövőbeli állami nyugdíjukat, és emiatt magánúton takarékoskodnak.

Budapesten hiába magasabbak az átlagbérek, mint az ország többi pontján, számos vidéki megye megelőzi a fővárost takarékosságban - adta hírül a Nyugdíjbiztosítás.com.

  • havi átlagban az önkéntes nyugdíjpénztári tagok 3 ezer forintot,
  • a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) tulajdonosai 37 500 forintot,
  • a nyugdíjbiztosítással takarékoskodók pedig 20 600 forintot tesznek félre. Mindhárom megtakarítást évi 20 százalékos adójóváírással támogatja az állam, amit a befizetések arányában lehet igénybe venni, és 100-130 ezer forintot is jelenthet évente.

Közel négy év alatt összeállt egy 3000 fős országos minta, amiből kirajzolódik, milyen is egy átlagos magyar megtakarító. Az adatbázisból infografika készült, amelyből kiderül: hiába magasak Budapesten az átlagbérek, arányaiban a legtöbb havi megtakarítást mégsem a főváros tudhatja magáénak.

nyugdij-megtakaritas01-nyugdijbiztositas-com.jpg

Megyei bontásban Baranya vezeti a listát 24 753 forinttal, amit Zala és Hajdú-Bihar megye követ, és Budapest csak ötödikként következik. A sereghajtók között Vas, Békés, illetve Somogy megyét találjuk havi 17 ezer forint körüli átlagokkal. Az igazságosabb rangsorolás miatt érdemes azonban azt is megnézni, hogy a megyei átlagos megtakarítás hány százalékát teszi ki a helyi átlagbéreknek, és a sorrend rögtön megváltozik.

Az abszolút rangsorban ötödik főváros az utolsó helyre csúszik a második összesítésben: hiába tesznek félre Budapesten havi átlagban 22 120 forintot, ha itt az átlagbérek egyébként jóval magasabbak, mint az ország többi részén. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Baranya megye vezeti az erőn felüli megtakarítók listáját: az átlagbérekhez képest itt tesznek félre a legnagyobb arányban a nyugdíjukra.

nyugdij-megtakaritas02-nyugdijbiztositas-com.jpg

A Nyugdíjbiztosítás.com ajánlat-összehasonlító kalkulátora szerint, ha egy átlagos megtakarítót veszünk figyelembe, aki 44 éves, és havi 20 ezer forintot tesz félre, akkor a lejárati összeg 8,3 millió és 12,5 millió forint között fog mozogni, vagyis 4,2 millió forintos különbségről van szó. Ha ezt lefordítjuk 15 éves járadékra, akkor havi 62 ezer és 87 ezer forint áll egymással szemben, a választás tétje tehát igen nagy. Éppen ezért a megfelelő ajánlat elfogadása előtt alapos mérlegelésre van szükség, mert egy rossz döntésnek komoly anyagi vonzatai lehetnek.

(napi)

címlap: bonum.tv

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr113512361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása