FIGYELJEN IDŐS CSALÁDTAGJAIRA IS! Unokázós csalás miatt keresik az érdi rendőrök! VIGYÁZZON!
2018. január 08. írta: BoldogÉ

FIGYELJEN IDŐS CSALÁDTAGJAIRA IS! Unokázós csalás miatt keresik az érdi rendőrök! VIGYÁZZON!

unkazoscsalaserd-police-hu.jpg

Az Érdi Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetése miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Az ismeretlen férfi a rendelkezésre álló adatok szerint tavaly december 16-án 11 óra 40 perc és 12 óra 20 perc között Diósd, valamint Érd területén élő idős sértetteket azzal hívott fel telefonon, hogy családtagjuk gépkocsival balesetet szenvedett és az okozott kárt a baleset helyszínén azonnal rendezni kell. A telefonáló azt kérte, hogy a lakásban lévő összes készpénzt és aranyékszert szedjék össze, amelyeket a későbbiek során átvesz tőlük.

Az ismeretlen személy az egyik idős sértett házánál megjelent, majd miután a nő nagyobb összegű készpénzt és aranyékszereket adott át neki a helyszínről távozott.

A férfi 35-40 év körüli, körülbelül 180 centiméter magas, 100 kilogramm testsúlyú, erős testalkatú, kerek arcú. Az ismeretlen személyről a címlapon szereplő grafika készült.   

Az Érdi Rendőrkapitányság kéri, hogy akik a grafikán látható ismeretlen férfit felismerik, vagy tartózkodási helyéről érdemleges információval rendelkeznek, jelentkezzenek személyesen az Érdi Rendőrkapitányságon (Érd, Felső utca 4. szám), vagy hívják a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1/236-2883-as telefonszámon.

Továbbá névtelenségük megőrzése mellett bejelentést tehetnek az ingyenesen hívható a 06/80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán vagy a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén.

A rendőrök kéri a lakosságot, hogy az ilyen bűncselekmények elkerülése, megelőzése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsainkat:

- Ne bízzanak meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önöket!

- Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!  

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívja fel és tájékozódjon.

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget. Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát. Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék.

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon. Az esetleges nyomok biztosítása céljából várja meg a rendőrök kiérkezését.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5113559207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása