ÚJ KARANTÉNSZABÁLYOK AZ ÉRDIEKNEK IS: bemehetnek a lakásodba, kötelező szoftver
2020. október 16. írta: BoldogÉ

ÚJ KARANTÉNSZABÁLYOK AZ ÉRDIEKNEK IS: bemehetnek a lakásodba, kötelező szoftver

karanten-hatosagi_hazi.jpg

Jelentősen változnak a karanténszabályok és az ezzel kapcsolatos adminisztráció egy ma benyújtott törvényjavaslat alapján, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be.

Természetesen nem csak erről szól a benyújtott dokumentum, hanem utólag teremtenének tiszta jogi helyzetet, az egészségügyi dolgozók átvezénylésének frontján. A honvédelmi és a rendvédelmi szervek egészségügyesei illetve a tanulók kivételével mindenki vezényelhető lesz mindenhová, legyen az alapellátás, vagy járó- illetve fekvőbeteg-ellátás, időszakosan működő gyógyító létesítmény. Miután ezek az átvezénylések már folynak, így utólag próbálnak meg pontos szabályokat megalkotni.

Könnyíti a rendőrök életét adminisztratíve a javaslat a külföldről érkezők hatósági házi karanténkötelezettsége kapcsán.

Kötelező lesz - ha a technikai feltételek adottak - a karanténellenőrző szoftvert telepíteni és használni, nemcsak a külföldről érkezőknek, hanem a házi karanténban ülőknek is. Ha azonban máshogy nem ellenőrizhető a szabály betartása, köteles beengedni a lakásba a helyszíni ellenőrzést tartó rendőrt. 

Hiánypótló szabályként definiálják, hogy a területileg illetékes rendőrkapitányságon miként kérhető a karanténlakás elhagyása a 14 napos karanténidőszak alatt. 

A büntetés mértéke a szabályok megszegése esetén 5000-150 000 ezer forint közötti összeg, ha többször előfordulna, akkor legfeljebb naponta 600 ezer forint bírság szabható ki. Mondjuk akkor is kiszabható lenne, ha valaki nincs is ott.

A hírek szerint a határozatok kiadásával elképesztő késésben van az államapparátus, ezen segítenének azzal, hogy a hatóság bármely embere kiadhatná, aki ott dolgozik.

Az egészségügyi törvény módosításával az iskolák az EESZT-be feltöltött igazolt koronavírus fertőzésről szóló adatokat, a fertőzöttek TAJ számát naponta átadják az Oktatási Hivatalnak. A szülők önkéntes adatszolgáltatása alapján a tanulóval egy háztartásban élők TAJ-számát és egyéb adatait is feltöltik a KRÉTA rendszerbe, így az az EESZT-ből kapott fertőzési adatokkal ezt összevetve automatikusan értékesítené egyrészt az iskolákat, másrészt a fertőzöttel egy háztartásban élőkről a járványügyet. A javaslat arra is lehetőséget teremtene, hogy mindezt az iskolai dolgozók esetében is megtegyék, vagyis a dolgozók TAJ számát a köznevelési szerv összevethesse az EESZT-ből származó, a fertőzöttség tényére vonatkozó adatokkal. (via Index)

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük! 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5216242812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása