Ami a kisfiúktól a nagyfiúkig szinte mindenki álma - Ma 60 éves a Lego-kocka
2018. január 28. írta: BoldogÉ

Ami a kisfiúktól a nagyfiúkig szinte mindenki álma - Ma 60 éves a Lego-kocka

lego-kocka-hu.jpg

Elképzelhetetlenül sokrétű felhasználhatóságával és relatív egyszerűségével, szinte minden lett abból a játékból, ami egy dán asztalos műhelyéből indult világhódító útjára az ötvenes években.

Itt, most ebben az esetben a világhódító nem túlzó kifejezés, alig van olyan felnőtt és gyerek a világon, akinek az életébe ne lépett volna be itt vagy ott, így vagy úgy a Lego.

A Lego egy dán asztalos, Ole Kirk Christiansen műhelyében született a harmincas években. A billundi mesterember fából készített játékokat, cége 1934-ben vette fel a Lego nevet, melyet a dán leg godt, azaz jót játszani (vagy jól játszani) kifejezéstől kölcsönzött. A cég a negyvenes évek végén kezdett el az addig gyártott termékeihez képest új típusú játékokat piacra dobni, ezek között azokat az összeilleszthető kockákat, melyekből a későbbi világhírű játék is kialakult.

Christiansen az ötletet az angol Kiddicraft kockáitól vette, ezeknek az átalakításával alkotta meg az eredetileg cellulóz acetátból készített kockákat.

A cég, mely az ötvenes években már tengerentúli üzleti partnerekkel is tárgyalt játékuk terjesztéséről, sokáig küszködött kockái minőségével, egész pontosan stabil összeszerelhetőségével, ám öt éves fejlesztés után 1958 elejére elkészült az a Lego-kocka, ami bevonult a történelembe.

60 évvel ezelőtt a cég bemutatta az akkor még nem, de 1963-tól már ABS műanyagból készített Lego-kockát. Az anyag, az akrilnitril-butadién-sztirol (ABS), egy jó ütésálló képességgel, nagy keménységgel és szilárdsággal, jó hőállósággal és vegyszerállósággal rendelkező hőre lágyuló műanyag, az amorf polimerek közé tartozik. Magas a felületi fénye, ezért legtöbbször burkolatként alkalmazzák. Öt és fél évtizede pedig játékokat is készítenek belőle.

A Lego-játékok "trükkje" az, hogy - az átláthatóság és a magától érthetőség mellett - szinte minden mindennel kompatibilis. A legbonyolultabb, a technika-mániásoknak készített szettek elemei is a kicsik számára készített Duplo darabjaival. Mindezeken túl a Lego-elemek szigorú minőségi követelmények szerint készülnek. Az, hogy mekkora erő szükséges az összerakásukhoz és szétszedésükhöz, pontosan meghatározott, és nem eshetnek szét az összerakott darabok.

Egy hosszabb cikket olvashat a Lego-ról a 60 éves évforduló kapcsán, itt a hvg-ben!

kocka.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8213611329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása