Agyzsibbasztó papírmunkával fosztja meg az állam a szülők jelentős részét az anyasági támogatástól Érden is
2018. március 05. írta: BoldogÉ

Agyzsibbasztó papírmunkával fosztja meg az állam a szülők jelentős részét az anyasági támogatástól Érden is

anyasagi-segely-burokracia-hataratkelo-blog-hu.jpg

A jelenlegi kormány gyakran hangoztatott célja a gyermekvállalás ösztönzése.

Hiába hangsúlyos a retorika, a gyakorlatban mégis döcög a rendszer. Az anyasági támogatást például csak teljesen felesleges bürokratikus ügyintézés után fizetik ki.

Emiatt, a bürokráciában és a digitális ügyintézésben kevésbé járatosak eshetnek el a leginkább a támogatástól. A szükségtelen bürokrácia miatt az elmúlt nyolc évben 117 ezer gyermek után nem fizettek ezért anyasági támogatást.

A Szülőnek nem könnyű megtalálni, hogy éppen kihez tartozik és hogyan lehet igényelni a 64 ezer forintos anyasági támogatást. Az egykori OEP-től 1 éve a Magyar Államkincstár vette át a családtámogatások kifizetését. Postai benyújtáshoz itt lehet letölteni a szükséges nyomtatványt, ügyfélkapuval csak úgy lehet benyújtani, ha előbb bejelentkezünk ezen a honlapon, és csak utána jelenik meg itt az online kitölthető nyomtatvány.

A magyar közigazgatás bürokráciájának túlburjánzását mi sem mutatja jobban, hogy miután ügyfélkapuval belép az állampolgár, és ezáltal minden személyes adatát láthatja róla az adott hivatal, el kell küldeni a személyigazolványa fényképét!

De ezek csak a bosszantó apróságok ahhoz képest, hogy a támogatás jó eséllyel pont a leginkább rászorulókhoz nem jut el.

Akik hátrányos helyzetű kistelepülésen élnek, nincs számítógépük és nyomtatójuk, internet hozzáférésük, szinte esélytelenül indulnak a bürokratikus akadályokkal szemben, ezért rengetegen nem tudják igényelni a támogatást.

Egy felmérés szerint az elmúlt nyolc évben minden hatodik megszületett gyermek után nem fizetett az állam anyasági támogatást. Ez összesen 117 321 gyermek.

Az állam összesen 940 millió forintot takarított meg ezzel.

A bürokrácián túl más akadályok is vannak. A támogatás csak akkor jár, ha a várandós anya legalább négy alkalommal részt vett terhesgondozáson. Ez a feltétel elvileg hasznos, mert arra ösztönöz, hogy mindenki megfelelő ellátást kapjon. De ha valaki nagyon szegény, kistelepülésen él, és nem kap megfelelő információt, nincs pénze buszra, akkor nem biztos, hogy ez megoldható. A támogatás megvonással éppen a rászorulókat bünteti az állam!

Az anyasági támogatás egyébként folyamatosan értéktelenedik el. Az összege 2008 óta változatlan.

Annak pedig tényleg semmi értelme, hogy az állam arra kéri a polgárait, hogy jelezzék felé, ha gyermekük született. Ez az információ a rendelkezésére áll az államnak a rendszereiben, így automatikusan is indulhatna az utalás.

Ám sajnos, a magyar állam a mai napig nem jutott el oda, hogy központilag tárolja az állampolgárok bankszámlaszámait: minden egyes hivatalnak minden egyes alkalommal meg kell külön adni. Ha nem adjuk meg, méregdrágán küldik a postával.

Lenne tehát bőven olyan fejlesztési lehetőség, ami csökkenti a bürokrácia költségeit, és az állampolgárok is elégedettebbek lennének.

24.hu

(kép: illusztráció - hataratkelo.blog)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9313716500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása