Feltűnően vagyonosodik T.Mészáros András érdi polgármester, de honnan van rá pénze?
2018. március 10. írta: BoldogÉ

Feltűnően vagyonosodik T.Mészáros András érdi polgármester, de honnan van rá pénze?

tmeszaros-cimlap.jpg

T. Mészáros András érdi polgármester 2017-es vagyonnyilatkozatában többek között erdő, lakások, szántóföldek tizenkét tételben, 66 millió forintos pénzintézeti követelés, neobarokk nappali, és legalább 6000 kötetes könyvtár szerepelnek.

A polgármester vagyonának gyarapodására csak az éppen aktuális vagyonnyilatkozatából lehet következtetni, mivel a korábbiakat minden évben visszakapják. Vajon ezzel meg is szűnik a korábbi vagyonnyilatkozat nyilvánossága?

Nem árt visszaidézni, hogy 2015-ben, két nappal a vagyonnyilatkozat-tételi határidő lejárta előtt Érd polgármestere az önkormányzat közgyűlésén nagy jelentőségű bejelentést tett:

“A [polgármester a] vagyonnyilatkozatát úgy fogja átadni a bizottság elnökének, hogy azt a honlapon jelentesse meg.”

De akkor hol van T. Mészáros vagyonnyilatkozata?

Az egyszeri állampolgár azonban hiába keresi T. Mészáros András (Fidesz-KDNP) vagyonnyilatkozatát a város honlapján vagy az interneten. A legkézenfekvőbb kulcsszavak lehetséges variációival ugyanaz az eredmény: nincs sehol a 2015. január végén beígért vagyonnyilatkozat.

Akárhogy is, a 2006 óta polgármester T. Mészáros egyetlenegy vagyonnyilatkozatát sem lehet megtalálni az interneten. A vagyonnyilatkozat – az önkormányzat honlapja helyett – itt olvasható - ahogy írja az Átlátszó.

Az érdi polgármester vagyoni helyzete folyamatosan javul: 2012-ben például egy komoly lakóházas ingatlant vásárolt Érden, a 740 négyzetméteres telken álló 190 nm-es szerkezetkész épület fele lett T. Mészárosé. Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy ebben az évben a polgármestert szabályosan elhalmozták ajándékokkal. Érden egy 10 228 négyzetméteres, szántó művelésű ingatlan egyedüli tulajdonosa lett, ugyanakkor több száz négyzetmétert kapott egy 45 300 négyzetméteres szántó-legelőből is, és ugyancsak ajándékozás révén félhektárnyi erdő is a nevére került.

Tíz évvel korábban, 2002-ben szintén ajándékozás címén szerzett Érden és Sóskúton több száz négyzetméter szántót és „fásított terület”-et.

A 2012-ben vásárolt szerkezetkész érdi lakóházas ingatlan mellett a tavalyi vagyonnyilatkozatban szerepel még egy 1997-ben megvásárolt ezer négyzetméteres építési telken épült 200 négyzetméteres családi ház fele, egy 2017-ben vásárolt 700 négyzetméteres építési telek fele, egy nógrádi kistelepülésen megvett 1570 négyzetméteres gyep és legelő negyede, valamint Érden egy 1031 négyzetméteres lakóházas ingatlan egytizednyi tulajdonjoga – utóbbihoz öröklés címén jutott.

A tizenkét tételből álló ingatlanportfolió utolsó eleme egy 94 négyzetméteres érdi társasházi lakás fele, ezt is 2017-ben vásárolta a polgármester.

A vagyonnyilatkozat alapján T. Mészáros egy „min. 6000” (sic!) kötetes házi könyvtár tulajdonosa, ahol más klasszikusok mellett nyilván békében megférnek egymás mellett Fukuyama és Huntington művei. A polgári létforma fontos eleme a vagyonnyilatkozatban szereplő sok kis értékű festmény, valamint a neobarokk nappali, továbbá a jelentősebb értékű vagyontárgyak közt feltüntetett Longines férfi zsebóra.

Mindehhez kétmillió forintos készpénz-tartalék, egymillió forintnyi részvény, valamint 66 millió forintos pénzintézeti számlakövetelés biztosítja a hátteret. Nem túlzás azt mondani, Érd polgármestere bőven 100 millió forint feletti értékű vagyon gazdája. Kérdés viszont, hogy mi volt a forrása ennek a nagypolgári egzisztenciának?

Az egyértelmű, hogy nem valamiféle üzleti vállalkozás termelte meg T. Mészáros vagyonát: a „gazdasági érdekeltség” rovatot üresen hagyó polgármester ugyanakkor a helyi Fidesz elnöke – alappal gondolhatjuk, hogy a közügyeknek szenteli minden idejét, bevétele is csak innét van: bruttó 747 900 forintos polgármesteri fizetését 112 200 forintos költségtérítéssel egészítik ki.

A 32 milliárdos „Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Program” elnevezésű csatornázási beruházást is levezénylő Érd és Térsége víziközmű-társulás elnökeként pedig további havi  250 ezer forint tiszteletdíjat vesz fel, immár hosszú évek óta.

Ha szeretne még erről továbbiakat olvasni, akkor a Kiss Zoltán billentyűzetéről származó Átlátszó cikket olvassa el!

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr613728776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Dejtári 2018.03.19. 07:33:23

Nagyon várom a feljelentéseket ebben az ügyben és a csatorna ügyben is . Mert ez a múlt év végen nagy dörgedelemmel lett bejelentve !
süti beállítások módosítása