Hihetetlen, de igaz: Egy autójavítás brutális története
2018. március 12. írta: BoldogÉ

Hihetetlen, de igaz: Egy autójavítás brutális története

autosz_hvg.jpg

Az első rémület akkor járja át a szíved, amikor Sopronban a Várkerület közepén meghallod a fura kerepelő, csattogó hangot a motorból. Ismerős a helyzet, öreg bárkád már három évvel korábban is előadta ezt a műsorszámot. Úgy állsz meg az út mellett, hogy akár ki sem kell nyitnod a motorháztetőt. Ez bizony hengerfej tömítés.

A csattogó motorral valahogy eljutsz még egy közeli parkolóig.

Feladatok:

- Hívod a bevált, megbízható győri szerelőt, aki három éve rekord gyorsan és meglepően olcsón javította ugyanezt a hibát.

- Hívod az ismerős trailerest, aki talán kedvezményes áron hazaszállítja a megroggyant batárt.

- Átszámolod a nálad lévő pénzt és fejben a számládon lévő tartalékot, elég lesz-e egyáltalán?

Az eredmény:

A bevált szerelő nem vállalja, csak egy hónap múlva, de akkor sem szívesen. Túl sok a munkája. Kisebb hibákat vállal, gyorsabban megoldhatók....sajnálja de inkább nem. A kezdeti pánik után mobilodon kezdesz böngészni, majd kábé az ötödik szerelő elvállalja...ígéri, ha hozzá viszed a tragacsot, akkor már egy hét múlva neki is áll a szerelésnek.  

A baráti tarileres éppen Svájcban kajtat a tiedhez hasonló koros autók után, de küldi az ismerős konkurenciát. Aki aztán alig 2 órás várakoztatást követően berobog és a tervezett szállítási költségnek a duplájáért le is szállítja az egyre jobban utált öreg csotrogányt a kedves szerelőhöz, valahová Győr határába.

Továbbiak:

A szerelő felé sem nézel egy hétig, mert miért is zavarnád  meg a munkában? Még a végén emiatt késik a te autód javításával. Addig többnyire gyalog jársz, esetleg előkotrod a garázs mélyéből a bicajt. De kiderül, lapos a gumija, nem is javítható...szóval leginkább gyalogolsz és néha ráfanyalodsz a városi tömegközlekedésre is. Felháborodottan tapasztalod meg, mennyire drága a vonaljegy.

Az ígért szerelés kezdési dátuma után óvatosan hívod a mester, hogy hogyan áll a javítással. Persze meg sem lepődsz a híren, hogy még neki sem állt. Mint mondja, az előző autók javítása nem várt módon tovább tartott. Van ilyen. Légy türelemmel!

Ok, türelem. Újabb 4 nap. Nem telefonálsz, inkább személyesen mész ellenőrizni a helyzetet. A gépszörny a kerítés melletti gazban pihen elhagyatottan. A motorháztető nyitva. belekukkantasz és a motor jegy részét és némi káoszt találsz odabenn. Megnyugszol, csak-csak csinált valamit a mester. Most már vidámabban érdeklődsz a várható befejezés és a javítási díj után. Előbbire halvány utalást tesz,talán egy hét...ha a hengerfej köszörülő alvállalkozó igyekszik...az árra viszont még leheletnyi tipp sem érkezik. Láthatóan kényesen kerüli a témát az olajos kezű szaki.Elballagsz.....

Azért egy hétig mégsem vársz, csak úgy arrafelé csámborogsz- belesel a kerítésen. Autód már a bontóban sorsukat váró roncsokra emlékeztető állapotban várja a halált a gazban. a szíved meghasad barátod láttán. De a mestert nem zavarod. Messziről is látszik, hogy egy hasonló tragacsban jár derékig. Legalább dolgozik...

Egy hét múlva már lelkileg felkészülve, előre dühösen trappolsz be a telepre. És láss csodát! A gépszörny a műhelyben és ha nem is a mester, de egy fiatal tanonc nagy igyekezettel csavaroz a motortérben valamit. Na, lesz ebből valami! Igaz lassan 3 hete nincs autód, de most már féllábon is kibírod azt a pár napot!. ...Árat ismét nem tudsz kérdezni, mert a mester nincs sehol.

Másnap ismét vizit. Telefonálással már nem is próbálkozol. És majdnem kész! Szinte már indulásra alkalmas a szerkezet. És most már a mester is hajlandó leülni, számolni. Vársz...számol....még mindig számol...rád néz...számol...ismét felnéz....hátradől. Elkezdi mondani, hogy a dűzni, a szimering, a tömítés, hogy 18 óra munkaidő..8000 Ft-os óradíj....+ Áfa 27 %. Hátadon már csorog a veríték. Szíved rémület szorítja ...és elhangzik az összeg....Ami az autód piaci árának több mint a fele. Tébolyodottan támolyogsz ki a napra. A mester még utánad szól: - Holnap délre kész. Hozza a pénzt, viheti.  

Amíg hazaérsz elvégzed a kalkulációt: Anyád, öcséd, exed...mindenkitől kérsz valamennyit és persze az utolsó, az ex előtti porig alázkodás a legnehezebb...Pedig ő is kért tőled kölcsön számtalanszor. Vajon hogyan csinálta, hogy akkor is te érezted magad szarul?

Másnap a nullára ürített bankszámlád és tetemes adósságod alatt megnyomorodva, na meg az ex diadalmas és egyben lesújtó pillantásától kísérve az  összelejmolt kölcsönökkel lépsz be a nagyszerű járműjavító műintézménybe. Autód már ismét a gazban pihen. Odalépsz, bekukkantasz. Na nézd, a slusszkulcs is ott van! Egy hosszú pillanatig forog a gondolat a fejedben, hogy beülsz és lelépsz vele fizetés nélkül. ... Aztán mégis inkább jó birka módjára járulsz a mester színe elé.

A számlát egy addig nem látott ifjú hölgyemény igyekszik összeállítani. Közben attól rettegsz, hogy még a tegnapi árnál is magasabb végösszeget számol ki a csajszi. Márpedig nálad alig 1000 Ft-tal van több. De aztán megnyugszol, a végösszeg picivel kevesebb, mint a tegnapi horror összeg. Szinte boldogan fizetsz. Még a kezedbe nyomják a forgalmit (Basszus hiába lógtam volna meg a kocsival, ez itt maradt volna) és elvánszorogsz a gazban rád váró barátodig.

Mikor kikanyarodsz a kapun, akkor sújt le rád a felismerés. Ennyi pénzzel a zsebemben bemehettem volna az első kereskedésbe, ami az utamba kerül és némi hitellel terhelve ugyan, de másnap beülhettem volna egy ennél fiatalabb, jobb autóba. Én barom, meg a szerelő zsebébe tömtem a pénzt. És három hétig vártam míg összerakja a tragacsot. Ami ettől egy fillérrel sem ér többet és hamarosan vennem kell egy másikat. Mert ha ismét elromlik, akkor biztosan nem fogok rá költeni egy fillért sem. Egyenesen a bontóba fogom küldeni.

Kedves olvasónk. A történet igaz.  És valószínűleg számtalan másik gépkocsi tulajdonos él át máskor, más városban hasonlót. Legyenek óvatosak! Ne hagyják lehúzni magukat!

 A fotó: illusztráció

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9513734496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása