VÉGE A CAFETERIA-nak! 2019-ben minden juttatást megszüntetnek, csak a SZÉP-kártya marad
2018. június 19. írta: BoldogÉ

VÉGE A CAFETERIA-nak! 2019-ben minden juttatást megszüntetnek, csak a SZÉP-kártya marad

cafeteria-vege-jobangel-blog.jpg

Jövőre csak a SZÉP kártya marad meg béren kívüli juttatásként, az összes többit a kormány megszüntetné – csak annyi a jó hír, hogy az adóalap meghatározásakor már nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót.

A javaslat nem pusztán az eddig kedvezményesen, hanem a jelenleg teljes szja-mentesen adható juttatásokat is megszüntetné. A javaslat 18. §-ában hosszasan sorolódnak a hatályon kívül helyező rendelkezések: vége a lakáscélú munkáltatói támogatásnak, a diákhitel törlesztéshez adott munkáltatói juttatásnak, a sportrendezvényre szóló adómentes belépőknek, a mobilitási célú lakhatási támogatásnak is, s így tovább. Vége a készpénzes cafeteriának is.

Mi több, megszűnik az a kedvezmény is, hogy a 2016. december 31-ig béren kívüli juttatásnak minősülő juttatásokat (például iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, önkéntes biztosító pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, Erzsébet utalvány) egyes meghatározott juttatásként lehet nyújtani. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy valamivel magasabb adó mellett, de még mindig kedvezményesen (15 százalékos szja és 19,5 százalékos eho mellett, szemben a béren kívüli juttatások 15 százalékos szja és 14 százalékos ehojával) adhatta a munkáltató a korábbi béren kívüli juttatásokat. A kormány jövőre bezárja ezt a lehetőséget is.

Nem találni a javaslatban az ígért szociális hozzájárulási adó csökkentést, ez vélhetően a költségvetési javaslat indoklásában említett új, önálló szociális hozzájárulási adó törvényben szerepel majd. A költségvetési javaslat indoklásában az olvasható: „a reálkereset alakulásának függvényében 2019 folyamán (várhatóan július 1-jétől) további 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó kulcsa”. A bevezetés pontos időpontja vélhetően ebből az új szochó törvényjavaslatból derül majd ki, ahogy a Varga Mihály által említett szochó kedvezményrendszer átalakításának részletei is.

(ado)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4414058984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása